Nom de la noticia

23 Setembre 2015

3 motius pels quals les pensions estan garantides i un futur Estat català podrà millorar-les

Romeva, Mas i Junqueras escriuen una carta dirigida a la gent gran per trencar l'estratègia de la por sobre el sistema de Seguretat Social

El cap de llista, Raül Romeva, Oriol Junqueras i Artur Mas envien una carta a la gent gran per trencar l'estratègia de la por i explicar els motius pels quals les pensions estarien garantides en un Estat indepedent. Asseguren els tres candidats que “el bloc del No i el govern del PP han adoptat l’estratègia de la por amb falsedats sobre les pensions” però que cap expert i cap dada objectiva avalen “uns pronunciaments que només busquen suggestionar el vot”. No només no corren perill les pensions sinó que, asseguren Romeva, Junqueras i Mas, “el futur Estat català podrà millorar-les”.

Altra vegada, els tres líders polítics han advertit que “només el resultat de les urnes ha de guiar el futur col·lectiu de Catalunya”. Així ho han fet saber els principals líders mundials. També han afirmat que haguessin preferit “un debat serè sobre propostes i arguments per decidir si Catalunya necessita d’un Estat”. Tanmateix, afirmen a la carta, no ha estat possible perquè els arguments dels alts càrrecs d’institucions espanyoles “han fregat el ridícul i han estat tristos i immorals”. Per això, han exigit al PP i al PSOE que deixin “d’utilitzar les pensiones com a arma partidista i electoral”.

Després, han explicat els tres motius pels quals un futur Estat català podria pagar les pensions:

1) El sistema actual de pensions és un sistema de repartiment. Són els cotitzadors actuals els que paguen les pensions del moment. A Catalunya hi ha més persones treballant que a la resta de l’Estat i les cotitzacions que paguen són superiors a les de la resta de l’Estat, perquè aquí els salaris són més alts. Hi ha, per tant, més ingressos que a la resta d’Espanya per a cada pensionista que ha de cobrar la seva pensió.

2) El PP i el PSOE fan servir l’argument que els darrers anys hi ha hagut dèficit a Catalunya en el sistema de Seguretat Social. És a dir s’han pagat més prestacions que no pas ingressos per cotitzacions. Si bé això és cert, el que no diuen és que aquest dèficit representa els darrers anys entre un 5 i un 10% del dèficit total espanyol. És a dir, Catalunya, amb el 16% de la població espanyola i el 20% del seu PIB, representa en època de crisi només entre un 5 i un 10% del dèficit total del sistema de pensions espanyol.

3) Analitzar durant un període curt, o fins i tot durant només un any, el saldo del sistema de la Seguretat Social és fer trampa. Cal mirar sèries llargues per tenir una visió àmplia. No fer-ho seria com voler jutjar la vida d’una persona pel que va fer o viure durant un any de la seva vida. Oi que fer-ho així seria trampós? Aquesta és l’anàlisi que ens volen fer creure el bloc del NO. Si analitzem els darrers 17 anys de què disposem dades veurem que el saldo total del sistema de Seguretat Social a Catalunya és positiu i a Espanya és negatiu. A Catalunya hi ha un superàvit de 24.124 milions d’euros, mentre que a Espanya hi ha un saldo negatiu de 82.702 milions d’euros.

Si vols llegir la carta sencera fes clic a l’enllaç

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies