Nom de la noticia

18 Juliol 2016

Aprovades les conclusions de JxSí per iniciar un procés constituent propi de base social, vinculant i amb el suport de les institucions catalanes

Corominas ha afirmat que “si nosaltres no tirem endavant la via del procés constituent propi, l'actitud de l'Estat seguirà sent la mateixa” i El Homrani ha afegit que “tot aquest treball ha d'acabar a les urnes, tal i com va començar”

La Comissió d'Estudi del Procés Constituent ha aprovat avui les conclusions que els grups de Junts pel Sí i la CUP han presentat conjuntament i que proposen iniciar un procés constituent propi de base social, vinculant i amb el suport de les institucions catalanes. El text pactat entre els dos grups inclou tres fases: una primera fase de procés participatiu amb debats constituents, que acabarà amb unes conclusions vinculants; una segona fase de desconnexió amb l'Estat, incloent-hi l'aprovació de les tres lleis de desconnexió i un “mecanisme unilateral d'exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria de l'Assemblea Constituent”, que redactarà un projecte de Constitució; i una tercera fase de ratificació popular mitjançant referèndum.

El diputat de JxSí Lluís Corominas ha subratllat la importància d'haver arribat a un acord amb la CUP “després de mesos escoltant, debatent i recollint les propostes dels compareixents” i ha afegit que tots els grups que han participat de la comissió “hem fet un exercici de democràcia”. Entrant ja en el contingut de les conclusions punt per punt, Lluís Corominas ha afirmat que “si algú creu que hi ha marge perquè l'Estat espanyol empari el dret a decidir és que no veu la realitat tal com és” i ha afegit que “el marge s'ha acabat pel que activar el procés constituent propi és necessari”. Sobre el model del procés, el diputat de JxSí ha afirmat que “estem debatent un model català, no cap altre” i ha defensat que el marc metodològic sigui “clar, conegut, transparent, obert i sistematitzat perquè arribi a tothom”. En referència a les fases del procés, Corominas ha explicat que “la primera ha de ser sobre el procés participatiu a nivell ciutadà tan ampli com sigui possible, la segona ha de tenir unes eleccions constituents i finalment, una tercera amb la redacció d'una constitució catalana ratificada per la població”.

Al seu torn el diputat Chakir El Homrani ha explicat que el procés participatiu previ tindrà com a òrgan principal un Fòrum Social Constituent. “Mai ens atrevirem a dir què ha de pensar la societat civil organitzada”, ha afirmat el diputat, qui ha afegit que “mai decidirem per ells quin ha de ser el seu posicionament”. En una fase posterior a la participació ciutadana, El Homrani ha explicat que “seguirem el mandat que tenim alguns grups del Parlament que consisteix en aprovar les lleis de desconnexió i els mecanismes de convocatòria de l'assemblea constituent” i en aquest punt ha volgut subratllar el paper central de la cambra catalana preguntant-se dues qüestions: “El poble de Catalunya és un subjecte polític? Si ho és, és sobirà? Si les dues respostes són afirmatives és lògic que pugui tenir un projecte col·lectiu”.

“Un cop escollida i convocada l'assemblea constituent que haurà de donar resposta als mandats de la ciutadania i de la societat civil – ha dit el diputat El Homrani – cal establir els mecanismes per assegurar la participació directa, activa i democràtica que s'han demanat durant les diverses compareixences que han tingut lloc a la comissió”. Segons el diputat “tot aquest treball ha d'acabar a les urnes, tal i com va començar. El poble de Catalunya té la legitimitat i la sobirania com a subjecte polític per aprovar o rebutjar el text que se'ls presenti per part de l'assemblea constituent”, ha afegit.

En el punt de rèplica que han tingut els grups, el diputat Corominas ha emfatitzat la importància de la comissió, ja que a criteri seu “a l'Estat espanyol no tenim una democràcia com caldria” i ha afegit que “si nosaltres no tirem endavant la via del procés constituent propi l'actitud de l'Estat espanyol seguirà sent la mateixa”, ha reblat.

Les conclusions aprovades avui a la comissió parlamentària del procés constituent, que s'ha reunit per últim cop avui, s'elevaran al ple del Parlament, que les votarà en l'última sessió del curs polític prevista per a l'última setmana de juliol.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies