Nom de la noticia

09 Juny 2016

Bonvehí: "Estem compromesos amb el model de les seccions de crèdit de les cooperatives i per aquest motiu creiem que s'ha de revisar, perquè segueixi sent útil"

Des de JxSí s'ha demanat que el decret llei es tramiti per la via d'urgència per agilitzar el procés

El diputat de Junts pel Sí David Bonvehí ha defensat el posicionament del grup parlamentari sobre el decret llei de regulació del funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives subratllant que “són organitzacions centenàries que des de la seva creació han servit per dotar de finançament més avantatjós el món rural”. Pel diputat “només des de la fermesa i el rigor amb què han actuat es pot entendre que aquesta figura, molt pròpia de Catalunya, encara sigui vigent” i ha afirmat que des del grup parlamentari “estem compromesos amb aquest model, per això es pot entendre que es vulgui revisar i millorar perquè segueixi sent útil, tasca que ja es va iniciar l'any 2011, amb el suport de CDC i ERC, entre d'altres.”

David Bonvehí ha explicat que aquestes entitats serveixen de tresoreria de socis comuns i col·laboradors i que “gestionen uns dipòsits de 600 milions, i uns 225 milions, una tercera part, es destinen a finançar l’ activitat de les cooperatives”. “Quasi totes les seccions de crèdit – ha dit el diputat - formen part de l'associació de seccions de crèdit”. Bonvehí ha afirmat que la feina que s'ha fet des del 2011 “és mèrit de les cooperatives” i és en aquest sentit que ha demanat que “finalitzem la feina creant un fons cooperatiu, procés que voldríem que acabessin les 83 cooperatives amb secció de crèdit”.

“Durant aquests anys hem recuperat part de les funcions de les cooperatives de crèdit – ha explicat el diputat Bonvehí – i agraïm l’ esforç en l’ adequació a la normativa per part de moltes cooperatives mantenint-se a les ratios que per llei se'ls va obligar”. En aquest sentit, Bonvehí ha dit que “s'han donat de baixa 17 però en queden 83 amb 44.000 socis impositors i 600 milions d'euros de dipòsits”.

El diputat de JxSí ha continuat el seu argument analitzant l'actual situació econòmica i financera i ha dit que “entenem que ha canviat, que hi ha una reducció de marge de les seccions de crèdit que no tenen prou disponibilitat en ocasions per tenir liquiditat, i que l'administració no té la mateixa capacitat de resposta que amb anterioritat. A més, les entitats de finançament públic no estan en disposició d'actuar i les entitats bancàries no tenen el mateix interès que tenien abans”.

“Creiem que per aquests motius cal crear un fons cooperatiu de suport a les seccions de crèdit - ha afirmat Bonvehí - i entenem que la millor manera és que es tramiti com a projecte de llei i per la via d'urgència”. Segons el diputat “creiem que una cooperativa de segon grau, com és la secció de crèdit, està facultada per gestionar aquest fons, altra cosa és si hi ha d'intervenir el departament o ha de ser més col·laboratiu amb el govern”.

Finalment, el diputat ha afirmat que des de JxSí “creiem en el reequilibri territorial i les seccions de crèdit, al ser una figura que dóna servei a més de 40 municipis on no hi ha cap entitat bancària, també són element de reequilibri territorial necessari”, ha reblat.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies