Nom de la noticia

10 Gener 2016

Carles Puigdemont: “Ens hi deixarem la pell amb modèstia i autoexigència per culminar amb èxit el procés”

Situa l’acció de Govern en fer de Catalunya un “país més just i equitatiu”, “més transparent i exemplar” i que generi “més feina, més estable i de més qualitat”

Carles Puigdemont, candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat, ha remarcat el seu compromís i el de Junts pel Sí per impulsar el procés polític que viu Catalunya i acabar-lo exitosament: “Ens hi deixarem la pell amb modèstia i autoexigència per culminar amb èxit el procés”. El candidat a president de la Generalitat ho ha afirmat aquesta tarda durant el debat d’investidura que ha tingut lloc al Parlament de Catalunya i ha emplaçat els diputats a “fer-ho bé i desplegar el pla de govern per iniciar el procés per construir un país independent”.

Per això, Puigdemont ha subratllat que “d’acord amb la declaració del 9 de novembre, les decisions del Parlament són sobiranes” i ha esperonat els diputats a treballar “sense dilació i sense por”, per “culminar el procés en la seva fase participativa i ciutadana”, “dissenyar definitivament les estructures d’estat i preparar la seva posta a punt”, “tramitar el projecte de llei de procés constituent i el projecte de llei transitorietat jurídica” i “internacionalitzar el futur estat català independent”.

El candidat a la presidència de la Generalitat ha iniciat el seu discurs demanant perdó a la ciutadania “per com ha començat el mandat del 27-S” i donant les gràcies als negociadors per “la paciència, la perseverança i per haver assolit l’acord”. Puigdemont ha tingut paraules de reconeixement per al president Mas, afirmant que “ha hagut d’assumir el mandat amb més dificultats que hi ha hagut mai i ha liderat un procés complex, amb pressions i atacs de tota mena, inacceptables en una societat democràtica”.

Puigdemont ha situat l’acció de Govern en fer de Catalunya un “país més just i equitatiu”, “més transparent i exemplar” i que generi “més feina, més estable i de més qualitat”, recordant així les prioritats ja esmentades en el debat d’investidura que va tenir lloc el dia 9 de novembre. I ha concretat que, davant del context polític actual i la relació amb l’Estat, que “cal iniciar el procés per dotar Catalunya d’eines pròpies”. “Si no les tenim, deixem de ser una nació per esdevenir una resignació”, ha alertat.

Durant la seva intervenció, Puigdemont ha radiografiat les prioritats polítiques d’aquest mandat i ha enumerat cada una de les accions i reptes necessaris per a l’impuls legislatiu i del Govern de la Generalitat. I ha sintetitzat que l’acord permetrà gestionar aquest període de “la post-autonomia i la pre-independència”. “L’acord ofereix les garanties per arrencar, treballar i desplegar un ampli espectre que conté el programa de Govern”, ha reblat, tot concretant que es concretarà en un pla de xoc ambiciós per protegir aquells sectors de la ciutadania més desafavorits; fixant les prioritats per facilitar generar més i millor feina, i en un país més transparent i amb bones pràctiques públiques

En el terreny social, Puigdemont ha recordat que Junts pel Sí aposta per reformar la renda mínima de ciutadania per combatre la precarietat, mantenir i intensificar les polítiques socials d’habitatge, seguir desplegant la Llei d’Educació de Catalunya o crear l’Agència Catalana de la Seguretat Social “des d’on s’articularan les polítiques socials del futur estat català i assumirà les prestacions que actualment assumeix la seguretat social espanyola com l’atur i les pensions”.

Pel que fa a les mesures de reactivació econòmica, ha apostat per una Formació Professional adaptada al mercat de treball, màxim suport a la petita empresa i als autònoms, i a l’economia exportadora. També ha posat en valor la tasca portada a terme pel Govern del president Mas en matèria d’innovació i recerca i definir una proposta estratègica de beques i ajuts. I ha finalitzat aquest segon àmbit defensant que “Catalunya tingui unes infraestructures que siguin les que el país necessita”, “un pacte nacional sobre l’aigua que superi els plantejaments anacrònics del Pla Hidrològic Nacional espanyol”, “un Banc Central de Catalunya” i basteixi “una hisenda pròpia”.

En l’últim d’aquests tres àmbits, ha emplaçat els diputats a “elaborar els marcs legals relatius als procés constituent”, “noves mesures de transparència i regeneració democràtica”, “una llei electoral moderna i exemplar” i “una administració moderna, lleial i col·laborativa”, entre d’altres.

Finalment, Puigdemont ha acabat la seva intervenció citant l’escriptor gironí Miquel Pairolí, afirmant que “la dignitat construeix la personalitat on l’orgull tendeix a destruir-la”, i en aquest sentit, ha emplaçat els diputats “a deixar l’orgull i agafar la dignitat”.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies