Nom de la noticia

19 Novembre 2015

Caula: "Avui fem un pas endavant per garantir la igualtat davant la llei dels diferents tipus de convivència en parella"

La diputada de Junts pel Sí destaca que el decret-llei convalidat al Parlament contraresta la sentència del Tribunal Constitucional que situava les parelles estables a Catalunya “en un llimb legal i en situació de desprotecció i desigualtat”

Anna Caula, diputada de Junts pel Sí, ha defensat la necessitat de crear un registre de parelles de fet a Catalunya per tal de “garantir la igualtat davant la llei dels diferents tipus de convivència en parella, especialment pel que fa al reconeixement dels drets de la seguretat social”. El decret-llei que el Parlament ha convalidat avui suposa “un pas endavant” per aquesta igualtat i contraresta la sentència del Tribunal Constitucional que situava les parelles estables a Catalunya “en una situació de desprotecció”, assegurant la universalitat i gratuïtat de l'accés al Registre de parelles estables.

El dret civil català ha reconegut la igualtat davant la llei dels diferents tipus de convivència en parella i el dret a percebre la pensió de viudetat al component d'una parella estable, constituïda durant més de cinc anys. Per a demostrar la constitució en parella de fet, la llei estatal de Seguretat Social demanava el requisit d'inscripció en un registre, amb una excepció: en aquells territoris amb dret civil propi, com Catalunya, el reconeixement no es feia mitjançant inscripció en el registre sinó segons el que deia la pròpia llei civil de cada territori.

El Codi Civil de Catalunya, en el seu Llibre Segon, i en els articles 234-1, considera que dues persones formen una parella estable si es compleix algun dels tres requisits següents: haver conviscut ininterrompudament durant més de dos anys; tenir un fill o filla en comú durant la convivència; o haver-se constituït com a tal en escriptura pública. En una sentència de l'any 2014, el Tribunal Constitucional va anul·lar aquesta excepció i “va deixar en un llimb legal, amb desprotecció i desigualtat, les parelles estables de Catalunya” ja que “la llei civil catalana les reconeixia com a parelles estables però la llei estatal de Seguretat Social, no”.

La solució a aquesta situació, ha defensat la diputada, és la creació d'un Registre de Parelles Estables a Catalunya. “La inscripció en el registre servirà com a prova útil i suficient davant la Seguretat Social per acreditar que la parella porta efectivament constituïda com a tal i registrada el temps que especifiqui la normativa vigent i que, per tant, tindrà dret a percebre la pensió de viudetat”, ha indicat Caula.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies