Nom de la noticia

10 Novembre 2016

Civit: "Aquest Govern ha de fer la transició nacional i la transició cap a un nou paradigma energètic"

El diputat de Junts pel Sí ha lamentat que l'Estat encara no hagi signat la declaració de París de lluita contra el canvi climàtic

El diputat i portaveu de medi ambient de Junts pel Sí Ferran Civit ha interpel·lat aquest dijous el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, sobre l'acció del Govern en la lluita contra el canvi climàtic, recordant que “aquest Govern ha de fer la transició nacional i també la transició cap a un nou paradigma energètic, i esdevenir exemple global en la lluita contra el canvi climàtic”.

Civit ha lamentat que sembli que “l'Estat espanyol tingui l'aspiració de ser l'última a Europa a fer els deures”, recordant que encara no ha signat la declaració de París de lluita contra el canvi climàtic, mostra poca predisposició mostrada a afavorir l'autoconsum i la democràcia energètica amb l'impost al sol, i, en canvi, afavoreix les empreses de l'oligopoli energètic.

“L'Estat espanyol és el tercer país europeu que més ha augmentat les emissions des del 1990 (un 17,54%) i, de l'obligació de posar 120 milions d'euros per al Fons Verd del Clima, només n'ha posat un 1 milió, que representa menys d'un 1%”, ha recordat.

“No esperem que comenci a actuar l'Estat espanyol. És hora que el Govern tingui lideratge i doni exemple i incentivi el canvi de model amb nous models productius, de mobilitat, i energètics, que siguin 100% renovables i democràtics”, ha dit el diputat de JxSí. En aquest sentit, Civit ha citat alguns països europeus que sí que són referents, com Dinamarca, on la ciutadania participa en les energies renovables i hi ha un 3,6% de fiscalitat ambiental; Noruega i els Països Baixos, que al 2025 prohibiran la venda de vehicles de combustió interna; Alemanya, que s'ha compromès a substituir les nuclears amb renovables al 2025; i Portugal, que durant diversos dies s'ha abastit amb energia 100% renovable.

“Hem de tenir un model energètic on cap residu acabi ni a l'abocador ni a la incineradora, ja que s'hi generen gasos d'efecte hivernacle. Un sector primari que retingui la gent a territori, i que a la vegada anul·li l'emissió de metà en la producció, tot promovent l'economia circular. Un parc d'habitatges que no necessiti energies que emetin gasos amb efecte hivernacle per a escalfar-se. I un parc de vehicles de la Generalitat i d'edificis públics que funcionin amb energies renovables. Que la República Catalana marqui el camí, que sigui la llebre per a la resta”, ha conclòs.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies