Nom de la noticia

20 Abril 2016

Delgado: "L'Estat no compleix amb els compromisos adquirits per acollir refugiats i ha ignorat la voluntat de la Generalitat de fer-ho"

La diputada de JxSí ha recordat que Catalunya compta amb institucions i entitats disposades a fomentar la pau i la solució de conflictes de manera proactiva

La diputada de Junts pel Sí Adriana Delgado ha lamentat aquest dimecres que l'estat espanyol hagi mostrat “inoperativitat, rigidesa i falta de compromís” amb l'acollida de refugiats que fugen de la misèria i de la guerra. “L'Estat no compleix amb els compromisos adquirits per acollir refugiats i ha ignorat la voluntat de la Generalitat de fer-ho”, ha afirmat Delgado durant la presentació de la interpel·lació al Govern sobre refugiats, en què ha recordat la disposició del Govern d'acollir 4.500 persones en dos anys mentre l'estat espanyol es va comprometre a acollir 17.000 persones i només n'ha acollit 18.

Delgado ha recordat que, tot i que l'estat espanyol té competències exclusives sobre estrangeria i dret d'asil, la Generalitat té la competència exclusiva en matèria d'immigració per al primer acolliment, l'establiment i la regulació de les mesures necessàries per a la seva integració social i econòmica. En aquest sentit, ha explicat que Catalunya haurà de treballar, de manera coordinada, per una banda, en els països d'origen, lluitant contra les causes que provoquen els desplaçaments forçats, i de l'altra, obrint vies legals segures per garantir el dret a l'asil o perquè les ambaixades i consolats d'aquests països ofereixin la possibilitat de gestionar les demandes d'asil, evitant que els refugiats posin en perill les seves vides o recorrin a les màfies involucrades en el tràfic humà.

“Hem d'anar anar a l'arrel del problema, prioritzant el foment de la pau i la solució de conflictes. I a Catalunya, institucions públiques, entitats i societat civil posen a disposar les eines que tenen a per afrontar aquest repte de forma proactiva”, ha explicat la diputada.

“Tinguem memòria: nosaltres hem estat refugiats i el nostre país va ser salvat, en bona part, per les repúbliques de Veneçuela, Mèxic, Xile, i pel poble de França. Aquesta terra sempre ha estat solidària i d'acollida, i construïda per tots i cadascun dels seus ciutadans, fos quin fos el seu origen”, ha conclòs.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies