Nom de la noticia

28 Abril 2016

El Parlament demana al Govern promoure una campanya de conscienciació sobre els efectes del consum d’alcohol durant la gestació de l’embrió

La iniciativa impulsada per Junts pel Sí, i signada per tots els grups, pretén donar visibilitat a la síndrome, així com millorar la qualitat de vida dels qui pateixen la Síndrome Alcohòlica Fetal

La Comissió de Salut del Parlament de Catalunya ha aprovat una proposta de resolució impulsada per Junts pel Sí, que han signat tots els grups polítics, amb una bateria de mesures sobre la Síndrome Alcohòlica Fetal (SAF), una síndrome que afecta infants des dels seu naixement fins a les diverses etapes del seu desenvolupament i que té com a causa l’ingesta i abús d’alcohol per part de la mare. A més, s’ha acordat “demanar al Govern que es promogui una campanya de conscienciació sobre els efectes del consum d’alcohol durant la gestació de l’embrió”. La diputada de Junts pel Sí Irene Rigau ha destacat que “avui s’ha pogut constatar una vegada més l’impacte que té l’ingesta d’alcohol durant la gestació de l’embrió” i que “el grau d’afectació depèn de la quantitat, tipus o moment del consum”.

Després de la compareixença d’una representació de l’Associació de Famílies Afectades per la Síndrome Alcohòlica Fetal, Irene Rigau ha subratllat que aquestes famílies “s’hagin associat i unit les veus demanant visibilitat i reconeixement de la malatia. “ La diputada ha afirmat que “la veu d’una mare o d’un pare sempre s’expliquen bé, com ho va fer Ramon Trias Fargas al Congrés dels Diputats quan parlava del seu fill amb discapacitat. Gràcies a ell ara existeix la LISMI.”

El text té com a finalitat, entre d’altres, “reconèixer aquesta malaltia com a crònica”, ja que els seus efectes es produeixen al llarg de la vida de la persona que la pateix. A més, es vol ”elaborar un protocol pel seu diagnòstic precoç, tractament i seguiment” per tal que hi hagi uns centres de referència als quals els afectats puguin dirigir-se. En aquest sentit, Rigau ha posat en valor tot el que s’està fent envers aquesta malaltia, i davant la preocupació dels pares pel futur dels seus fills, la diputada els ha tranquil·lizat: “tingueu la tranquil·litat que la societat catalana respondrà i els vostres fills rebran l’assistència que necessitin”, ha dit.

Sobre el paper de les famílies en aquests casos, la proposta de resolució demana que es formi i s’informi familiars i malalts; així com que es desenvolupin “programes formatius pels professionals adreçats a millorar la identificació precoç del SAF i de les patologies derivades.” A més, el text demana “potenciar la coordinació entre els diversos nivells assistencials i afavorir la cooperació entre tots els agents implicats” així com “vetllar per la integració dels infants afectats.”

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies