Nom de la noticia

07 Juliol 2016

El Parlament demana ampliar les ajudes i compensar les persones afectades per la Talidomida

La diputada Laïlla subratlla que la proposta de resolució, impulsada per JxSí, demana atorgar la Creu de Sant Jordi a l’Associació Avite, que agrupa afectats pel medicament

El Parlament de Catalunya ha demanat ampliar les ajudes i compensar les persones afectades per la Talidomida, mitjançant una proposta der resolució que s’ha substanciat avui a la Comissió de Salut i que va néixer a proposta de Junts pel Sí. La diputada Assumpció Laïlla ha subratllat que “aquesta és una problemàtica que sentim des de fa més de 50 anys” i ha denunciat “la poca valentia de l’Estat espanyol per encarar aquesta qüestió i donar resposta a les persones afectades, com sí han fet alguns països europeus”.

La Talidomida, un medicament introduït el 1956 per la farmacèutica alemanya Chemie-Grünenthal, provocava malformacions en els nadons d’aquelles dones que l’havien consumit durant l’embaràs. La diputada de Junts pel Sí ha explicat que la proposta de resolució presentada insta el Govern de l’Estat a revisar els límits del Reial Decret 1006/2010, que regula el procediment de concessió d’ajudes a les persones afectades per aquest medicament a Espanya durant el període 1960-1965, “per tal de poder ampliar el suport als afectats per la tragèdia de la Talidomida i poder-los reparar moralment i socialment amb el reconeixement de pensions vitalícies”.

Aquesta proposta de resolució, que ha estat signada conjuntament per tots els grups parlamentaris, proposa “crear una base de dades de persones afectades”, posar en marxa “un protocol específic dins el sistema sanitari de Catalunya que inclogui la possibilitat de ser diagnosticat com a afectat per la Talidomida” i “proporcionar suport i assessorament tècnic per als processos judicials que realitzin les persones afectades” pel medicament, ha afegit Laïlla.

D’altra banda, també insta el Govern de l’Estat a sol·licitar al laboratori Grünenthal “que compensi les víctimes a Espanya, com ho ha fet a la resta de països sense sentència judicial” i “si s’escau, presentar una demanda judicial contra aquest laboratori perquè assumeixi les responsabilitats que li corresponen”. El document, que declara el seu suport “unànime i solidari amb les víctimes de la talidomida i els seus familiars”, també demana, entre d’altres, “concedir la Creu de Sant Jordi a l’Associació Evite, que dóna suport als afectats i a les seves famílies”.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies