Nom de la noticia

19 Octubre 2016

Figueras: "La igualtat és inconstitucional? O és una obligació que les institucions vetllin i estableixin mesures per evitar la desigualtat?"

La consellera Munté ha afirmat que “mantindrem els efectes dels articles suspesos i seguirem treballant perquè la igualtat efectiva entre homes i dones sigui fonamental”

La diputada de Junts pel Sí Natàlia Figueras ha preguntat a la consellera de la Presidència, Neus Munté, sobre el seu capteniment envers la suspensió d'alguns articles de la Llei d'Igualtat entre dones i homes. La diputada ha estat contundent en el seu articulat qüestionant-se si “la igualtat és inconstitucional o és una obligació que les institucions vetllin i estableixin mesures per evitar la desigualtat”.

La diputada ha llegit el preàmbul de la llei que va aprovar el Parlament i ha afirmat que “quan una cambra legislativa crea una llei per promoure la igualtat efectiva i és conscient que res pot privar d'avançar en igualtat i posar fi a les desigualtats, crea un instrument imprescindible” i ha afegit que “Catalunya necessita que el seu Govern desplegui aquesta llei, ja que pel bé de les persones necessitem eines per garantir la igualtat”.

Figueras ha explicat que la majoria d'articles de la llei suspesos pel TC “estan destinats a regular figures i mesures en l'àmbit laboral amb l'argument que és competència espanyola” i ha esmentat algunes atribucions de la llei, com són “evitar que el salari anual de les dones sigui un 25% inferior al dels homes; reduir la diferència d'anys treballats entre homes i dones, sabent que els homes treballen una mitjana de 43 anys i les dones, de 12 anys; evitar que la dona entri al cercle de la pobresa quan té una taxa de risc del 21% davant del 13% dels homes; i igualar el percentatge de pensions de jubilació sobre la població de més de 65 anys, en la qual els homes tenen un 79% de mitjana i les dones, un 45%”.

És en aquest sentit que la diputada Figueras ha afirmat que “les competències per garantir la igualtat són transversals i és obligació de totes les administracions i serveis públics vetllar per garantir que no es produeixin desigualtats i establir mecanismes per aconseguir-ho”. Finalment, la diputada ha lamentat que la suspensió d'alguns articles de la llei “és una decisió que ens fa fer un pas enrere en la millora de la protecció dels drets de les dones i dels homes”.

Per la seva banda, la consellera Neus Munté ha afirmat que “estem patint una constant judicialització dels problemes de la ciutadania però estem determinats a seguir donant resposta” i ha afegit que “la llei recull reivindicacions i és avançada i ambiciosa”. La consellera ha dit que “és al món laboral on es produeixen més discriminacions” i s'ha preguntat “on està el problema en voler regular aquestes qüestions?”. La consellera Munté ha lamentat “la involució dels drets de les dones que pretén el govern del PP, no ho permetrem!” i ha reblat la seva intervenció afirmant que “mantindrem els efectes dels articles suspesos i seguirem treballant perquè la igualtat efectiva entre homes i dones sigui fonamental”.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies