Nom de la noticia

13 Juliol 2016

Forné: "Per una qüestió de dignitat, s'ha de defensar la unitat de la col·lecció del MNAC i del Museu de Lleida"

El diputat de JxSí ha defensat que si les obres no es queden a Catalunya, “entraríem en contradicció amb la nostra pròpia legalitat que ens obliga a protegir el nostre patrimoni”

El diputat de Junts pel Sí Josep Maria Forné ha defensat el posicionament del grup parlamentari en referència a la proposta de resolució sobre les obres d'art del Monestir de Sixena, que ha estat aprovada al ple del Parlament de Catalunya. El diputat ha estat contundent en la seva intervenció afirmant que “per una qüestió de dignitat, s'ha de defensar la unitat de la col·lecció del MNAC i del Museu de Lleida”.

Forné ha explicat que “amb aquesta proposta de resolució estem demanant al Govern que hi hagi un compromís ferm vers el manteniment de la unitat de la col·lecció” i n'ha explicat els motius “de conveniència per les peces que estan exposades avui al MNAC i al Museu de Lleida amb cura i garantia de protecció, ja que traslladar-les seria un disbarat tècnic que en el cas de les pintures les posaria en risc i en el de les peces obriria la capsa de Pandora”. Una altre motiu exposat pel diputat de JxSí ha estat la justícia “perquè aquestes sentències van contra la legalitat de la procedència de les obres ja que la compra està documentada” i ha afegit que “no només estaríem entrant en una solució injusta sinó que entraríem en contradicció amb la nostra pròpia legalitat que ens obliga a protegir el nostre patrimoni”.

“Gran part del problema sorgeix quan la Diòcesi de Lleida es divideix en dos – ha explicat Josep Maria Forné- i el Monestir passa a formar part de l'Aragó, de manera que l'únic argument per reclamar les obres és el de la territorialitat”. Forné ha afegit que “respon a 20 anys enfront de 800 i defensen drets que no tenen territorialitat”. Segons el diputat de JxSí “aquesta situació està vinculada a contingut polític perquè passa a Catalunya” i ha denunciat que “no es reclamin les obres de Sixena que estan escampades per diversos llocs de l'Estat espanyol. Per què només es reivindiquen les del MNAC i del Museu de Lleida? No només hi ha intencionalitat de demanda civil”, ha afirmat.

Finalment, el diputat ha afirmat que “separar la col·lecció aniria contra totes les pràctiques museístiques” i ha posat en valor la feina que està fent la ciutadania organitzant-se mitjançant la plataforma i les entitats en defensa de la unitat de la col·lecció.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies