Nom de la noticia

07 Setembre 2015

Germà Bel: “El PIB per habitant d'una Catalunya independent superaria la mitjana de la UE”

El nou Estat arribarà a tenir, segons els experts, fins a 11.594 milions de superàvit

Germà Bel, cap de llista per Tarragona, Artur Mas i Oriol Amat han presentat avui l’acte La viabilitat econòmica del nou Estat, on s’hi donaven les línies mestres per comprendre de quina forma s’estructuraria econòmicament el nou país. “El PIB per habitant d'una Catalunya independent superaria la mitjana de la Unió Europea i assoliria valors propers als de França i el Regne Unit”, ha afirmat Bel. Més tard, Amat ha refermat que “les pensions estan més que garantides amb el nou Estat, amb un saldo positiu de 24.126 milions”.

En el mateix sentit, Bel ha exposat que també milloraria la qualitat de vida de la ciutadana i ha utilitzat com a indicador el Producte Interior Brut en paritat de poder de compra, el qual segons ell, se situaria “per davant de Finlàndia o Regne Unit”. També ha comparat la situació creditícia en que quedaria Catalunya, passant d’una ràting de BB a una A+, al mateix nivell que Israel i per davant del País Basc, Navarra o països com Irlanda o Eslovàquia. “La qualificació del deute ve de la capacitat de regular i, actualment, Catalunya només pot regular sobre un 5% dels seus ingressos”, ha concretat.

El cap de llista per Tarragona ha detallat que la moneda seguiria sent l’euro, perquè aquesta decisió no depèn del veto de cap estat, “depèn del Banc Central Europeu”. Per això, ha contradit, tal com ho ha fet també Oriol Amat, “aquells polítics que amb el discurs de la por situen Catalunya fora a de la UE i de la zona euro”. “Si guanya el Sí, creiem que la UE s'hi posarà bé perquè ningú hi surti perdent; la UE no hi guanya res però si no es negocia pot perdre-hi molt”, ha indicat Oriol Amat.

De fet, Amat ha radiografiat la situació de les pensions en el nou Estat, ja que és un dels arguments més utilitzats pels partidaris del No. El candidat, que és catedràtic d’Economia Financera, ha exposat la situació de dèficit fiscal que pateix Catalunya degut a la dependència de l’Estat espanyol. “Un 40% dels impostos que paguen els catalans marxen i no tornen, són 2.200 euros per cada ciutadà de Catalunya a l'any, gairebé 16.000 milions d'euros en total”, ha argumentat.

D’acord amb estudis elaborats pel Col·legi d’Economistes i el Llibre Blanc de la Transició Nacional, Amat ha assegurat que els costos del procés de transició cap a la consecució de l’Estat propi quedarien neutralitzats pels ingressos. “El guany seria d’11.594 milions, havent cobert ja les estructures d'Estat”, ha dit.

Artur Mas, número 4 per Barcelona, s’ha expressat amb els mateixos termes i ha afirmat que no només Catalunya, amb el seu Estat propi, seria viable sinó que també ho seria Espanya sense Catalunya. “Per a alguns seria llaminer contraposar la viabilitat econòmica de Catalunya amb la inviabilitat d’Espanya, però no és així, els dos ho són!, ha asseverat Mas, que ha coincidit amb Amat sobre el paper que la Unió Europea jugarà i que, en cap cas segons ell, expulsaria Catalunya del marc europeu.

Consulta l'Informe de Viabilitat a l'enllaç

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies