Nom de la noticia

09 Febrer 2016

Jordi Sendra: “No és per casualitat que som un dels motors d’Europa; Catalunya sempre ha fet, fa i farà política exterior”

El diputat de JxSí afirma que amb el recurs al TC, “el Govern de l’Estat demostra una vegada més la seva decadència i el seu tarannà basat en el no permanent, l’immobilisme, l’amenaça i la prohibició”

El diputat de Junts pel Sí Jordi Sendra ha subratllat que “Catalunya sempre ha fet, fa i farà política d’acció exterior” i ha recordat que “fa 35 anys que el Govern promou la presència a l’exterior per defensar els interessos dels ciutadans, impulsar la internacionalització de les empreses, difondre la llengua i la cultura catalana, atraure inversions i incentivar el turisme”, entre d’altres. “No és per casualitat que Catalunya sigui avui una dels motors d’Europa i volem que aquest motor no s’aturi i funcioni millor”, ha continuat Sendra. És per això, que s’aposta per reforçar aquesta tasca iniciada fa anys i per “internacionalitzar el procés i fer saber al món la voluntat pacífica i democràtica d’esdevenir Estat”. “El reconeixement internacional de Catalunya com a nou Estat, la seva inserció en la comunitat internacional i la seva continuïtat dins del marc de la UE marcaran l’estratègia internacional de la Conselleria”, ha afegit.

El diputat de JxSí ha fet aquestes declaracions en la seva intervenció durant la compareixença del conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, en la comissió d’Acció Exterior del Parlament. Sendra ha posat en valor què pot aportar Catalunya com a país: “Volem ser útils al món i posar a disposició el nostre capital humà al servei de la democràcia i les llibertats; de l’aplicació dels drets humans; al servei de la pau i la memòria democràtica, que és un deute amb la nostra història; de l’eradicació de les desigualtats globals; de la lluita contra els desafiaments mundials com el canvi climàtic; d’un Govern obert i transparent; en la lluita contra la corrupció. Volem ser exemplars en aquests àmbits”.

Davant el recurs al Tribunal Constitucional (TC), Sendra ha afirmat que amb la seva petició “el Govern de l’Estat demostra una vegada més la seva decadència i el seu tarannà basat en el No permanent, l’immobilisme, l’amenaça i la prohibició”. Un tarannà que impregna l’acció exterior de l’Estat en relació a Catalunya i que es demostra amb fets com el Corredor Mediterrani; el Pla Hidrològic; el boicot a les seleccions catalanes o l’accés a les bases de dades d’Interpol i Europol. “El caos de Rodalies produït avui amb la reiterada i recurrent excusa d’Adif és un exemple més que aquest Estat no ens defensa i no ens va a favor”, ha reblat.

“Impecablement legal”

Jordi Sendra ha remarcat que, malgrat que alguns repeteixin fins l’esgotament que la creació de la Conselleria és un acte il·legal, “saben perfectament que l’acord de Govern que la crea és una referència al decret anterior ja existent de creació de la Secretaria d’Exteriors d’acord amb l’Estatut i la Constitució”. “El Govern s’organitza com creu oportú” i és “impecablement legal”. A més, en el programa electoral de JxSí referendat per la ciutadania el 27S, “s’explicita de manera clara la voluntat de crear la conselleria d’Afers Exteriors, voluntat compartida per la CUP, és a dir, per la majoria del Parlament”.

Un altres dels tòpics que el diputat de JxSí ha volgut rebatre ha estat el relatiu a la despesa: “No obrirem delegacions a tots els països, només als punts estratègics i d’acord amb les disponibilitats pressupostàries, fent una diplomàcia moderna, al servei de les persones i racional”. Sobre aquest punt, ha destacat que la despesa en acció exterior de la Generalitat durant el 2015 va ser de 4’7MEUR i que “només la residència de l’ambaixador espanyol al Marroc (6MEUR segons el BOE) ja suposa una despesa més alta que tot l’executat per la Generalitat”.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies