Nom de la noticia

15 Setembre 2015

Junts pel Sí argumenta sobre la relació Catalunya-Espanya i desmenteix tòpics sobre el procés

“L’objectiu passa per millorar, construir, normalitzar i engrandir les relacions amb l'Estat espanyol”, ha dit el cap de llista

“El problema no és Espanya, el problema és l’Estat i la incapacitat de les estructures espanyoles per preguntar i dialogar”, ha argumentat Raül Romeva, el cap de llista de Junts pel Sí, a la roda de premsa que s’ha organitzat aquest matí a Montjuïc. A l’acte, la candidatura ha argumentat sobre la relació Catalunya-Espanya i ha aprofitat per desmentir alguns dels tòpics sobre el procés. A l’acte també hi han participat Eduardo Reyes i el membre del secretariat de Súmate, Gabriel Rufián.

Romeva també ha assegurat que “no es tracta de trencar res, sinó de construir a partir de drets, dignitat i democràcia” i ha fet èmfasi en la voluntat de la candidatura. “L’objectiu passa per millorar, construir, normalitzar i engrandir les relacions amb Espanya. No convé a ningú una situació permanent de tensió i conflicte com la que estem vivint entre Catalunya i les estructures de l’Estat”, ha explicat.

Romeva ha posat de relleu que, de fet, “les relacions entre Catalunya i l’Estat espanyol són especialment tenses i complicades” i, per això, “han de ser i seran necessàriament cordials, fructíferes i útils en benefici de tothom”. “És així com els llaços personals que molts tenim no es trencaran”, ha asseverat.

Així, per exemple, des del punt de vista de les infraestructures, Romeva ha dit que no es tracta de posar barreres ni a les persones ni a les mercaderies. “No té cap sentit imaginar una Catalunya trencada o aïllada de la resta de la Unió Europea. No és la voluntat i des del punt de vista de la racionalitat, no té cap lògica”, ha clamat. També ha recordat que “no te cap sentit explicar que la gent que no vulgui ser nacionalment catalana serà discriminada” perquè “l’objectiu és garantir igualtat d’oportunitats per a tothom”. En aquesta línia, a aquells que diuen que es volen donar carnets de nacionalitat, Romeva ha respost que “no es tracta de repartir carnets, sinó de ser allò que cadascú vulgui ser amb tots els drets, i això a la UE és perfectament possible”.

Al seu torn de paraula, Eduardo Reyes ha afirmat que el 27S molta gent votarà “en honor al sacrifici i al treball dels seus pares, que van lluitar per un futur millor”. “No podem consentir que les pròximes generacions ho passin pitjor que les actuals” ha argumentat i ha conclòs que “és precisament per això que la ciutadania vol votar”.

En aquest sentit, Gabriel Rufián ha recordat que el paper dels familiars d’immigrants espanyols “és dir-li al poble català que no hi ha res impossible i molts menys un procés d’autodeterminació”. Rufián ha recordat que “el que realment va ser impossible va ser el que van fer els avantpassats: aixecar cases i ciutats amb les seves pròpies mans allà on no hi havia res”. Finalment, el membre de Súmate ha fet valer la diversitat i la pluralitat que caracteritza a aquest procés. “Aquí rau la seva grandesa i victòria, va de sumar una identitat més i també va de conviure d’una altra manera”, ha reblat.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies