Nom de la noticia

23 Octubre 2017

Junts pel Sí demana, conjuntament amb la CUP, la celebració d’un ple específic per acordar la resposta a l’aplicació de l’article 155

El grup parlamentari també sol·licita la compareixença dels senadors a la Comissió d’Afers Institucionals i que la Mesa del Parlament presenti accions jurídiques en contra de l’acord del Consell de Ministres

El president de Junts pel Sí, Lluís Corominas, ha anunciat aquest matí que, juntament amb la CUP, “hem sol·licitat la celebració d’un ple específic, dijous, per analitzar l’agressió institucional que suposa l’aplicació de l’article 155 per part del Consell de Ministres”. Ho ha dit en roda de premsa al Parlament, on ha assegurat que els dos grups parlamentaris han sol·licitat també que demà compareguin, a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament, els senadors que divendres seran a la sessió del Senat. “També hem demanat a la Mesa del Parlament que presenti totes les accions jurídiques en contra de l’acord del Consell de Ministres d’aplicar el 155 amb l’objectiu de defensar les institucions catalanes”, ha afirmat Corominas, que ha afegit que “hem de defensar el Parlament d’una agressió sense precedents per part de l’Estat espanyol”.

Corominas, que ha recordat que avui fa una setmana que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart estan empresonats, ha denunciat que “és una irregularitat que l’Estat espanyol utilitzi els jutges i fiscals sota la seva conveniència” i ha afegit: “l’Estat espanyol va començar amb la violència policial l’1-O, va seguir posant-nos jutges i fiscals a sobre, i ara, amb l’article 155, ja estem en un cas de violència institucional sense precedents”. “Espanya no és una democràcia, està actuant com a dictadura”, ha subratllat Corominas, que ha apuntat que “ens imposen la llei a través de la policia i ens volen fer por policial, física i judicial”. A més, ha remarcat Corominas, “ens usurpen les funcions del Parlament i d’un govern que ha estat escollit democràticament”. I ha afegit: “ens imposen la unitat d’Espanya per sobre la democràcia i les llibertats individuals i col·lectives”, i ho fan, ha dit Corominas, a través del govern del PP, “que està actuant de la manera més extrema que hi ha fet mai la dreta en aquest país”.

El president de JxSí, que ha posat en relleu que l’article 155 de la Constitució “no permet la substitució d’un govern”, ha denunciat que a partir d’ara també s’apliqui “un vet a 30 dies”. “No és que no podrem votar al Parlament, no; és que no podrem debatre cap iniciativa que no hagi tingut el vist i plau previ de Madrid”, ha dit. Corominas ha insistit que des de l’Estat espanyol s’està fent una “usurpació de funcions” i ha afegit que “hi hauria d’haver responsabilitats penals”. “Fem una crida a defensar amb tots els mitjans democràtics i pacífics les nostres institucions”, ha remarcat Corominas, que ha volgut deixar clar que “no són propietat del monarca Borbó, com a súbdits; ni som esclaus del president Rajoy”. “Els catalans decidirem el que volem ser democràticament, sempre”, ha reblat. I ha insistit, un cop més: “això només se solucionarà amb una negociació bilateral entre Estat i Generalitat”.

Corominas s’ha referit també al PSOE i al PSC i ha dit que “no entenem en absolut la seva posició”. “El PSC haurà de triar entre partit o país”, ha assegurat Corominas, “entre la democràcia o el que ens vol imposar el PP”, i haurà de decidir “si defensa les institucions catalanes o defensa el PSOE”, ha dit.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies