Nom de la noticia

11 Setembre 2015

Junts pel Sí demana un mandat democràtic clar el 27S per començar a negociar amb Europa i el món el nou estatus de Catalunya

Romeva, Mas i Junqueras ofereixen una roda de premsa a 50 mitjans internacionals per explicar el Full de Ruta

Els candidats de Junts pel Sí Raül Romeva, Artur Mas i Oriol Junqueras han ofert aquest migdia una roda de premsa amb 50 mitjans internacionals per explicar el Full de Ruta després del 27S. Just avui, Diada de Catalunya i primer dia de la campanya, els tres candidats han respost les preguntes dels mitjans en castellà, anglès, francès i italià, i han demanat el recolzament a Junts pel Sí per aconseguir un mandat democràtic clar el 27S que permeti negociar amb Europa i el món el nou estatus de Catalunya.

Raül Romeva ha afirmat que “el 27S és un procés electoral per saber què vol i cap a on vol anar el poble de Catalunya”. “Volem que el mandat sigui el més clar possible, tant en escons com en vots. Farem el que no ens han deixat més opció de fer. Hem demanat cooperació a les institucions centrals de l'estat i sempre hem obtingut un No per resposta”, ha afegit.

Artur Mas ha coincidit amb Romeva en afirmar que “Madrid no pot aturar les eleccions, que són legals”. I ha reconegut que “no és el millor instrument” perquè haurien preferit “un referèndum com Escòcia o el Quebec” però que les eleccions plebiscitàries eren l’única via que tenia el Parlament per fer saber quin percentatge està a favor o en contra de la independència. Mas ha recordat que abans d’arribar fins aquest punt, Catalunya “ho ha provat tot”.

“Hem donat suport als diferents governs espanyols després de la Transició en els grans desafiaments, com la integració europea i l'entrada a l'euro”, ha argumentat Mas. Per contra, “el TC va eliminar els principals articles de l'Estatut del 2006 aprovat a les urnes” i “des del 2012 Rajoy rebutja l’acord fiscal, tot i les manifestacions multitudinàries o el suport de més del 90% de les institucions locals i de dos terços del Parlament català al dret a decidir”, ha continuat. Mas ha instat les institucions espanyoles a escoltar i ha recordat la cita del president britànic David Cameron, que va afirmar: “Podria bloquejar el referèndum a Escòcia, però sóc un demòcrata”.

Finalment, Oriol Junqueras ha afirmat que “aquestes eleccions són la gran oportunitat de fer sentir amb força la veu de Catalunya a la comunitat internacional”. Junqueras ha afegit que “la societat catalana té molts lligams amb Europa” perquè “sempre ha treballat per la democràcia i la llibertat”.

El futur de Catalunya

Tots tres han recordat que la victòria del Sí el 27S suposaria passes concretes, com la declaració de suport del nou parlament a l’inici del procés per implementar un nou estat, així com l’oferta al govern de Madrid i a les institucions europees per negociar amb actitud positiva per arribar a acords que responguin al mandat democràtic i beneficis per a tothom. “El nostre compromís és fer de la manera més ràpida possible, i amb garanties, la posada en marxa de les estructures d’estat; iniciar la mobilització ciutadana per a un text constituent; i elaborar el marc jurídic necessari per fer el canvi d’estat, sense oblidar la urgència i les necessitats socials actuals”, ha resumit Romeva.

Mas ha afirmat que Catalunya sempre mantindrà un diàleg obert amb Madrid i Brussel·les si hi ha majoria pel sí el 27S. “No estem contra Espanya ni l’Estat espanyol. Som una candidatura a favor d’un projecte de futur i aspirem a la mateixa cosa que la gran part de les nacions d'Europa”, ha afirmat. Precisament, Romeva ha explicat que “el procés comença el 27S a les urnes i acabarà a les urnes, en una segona elecció en uns 18 mesos per ratificar la Constitució catalana” i que “des de la viabilitat, la legalitat i la democràcia, la independència vol oferir solucions a un problema real que també perjudica Espanya i Europa”.

Sobre el reconeixement i possible expulsió de la UE, tots tres candidats han recordat el precedent escocès, el pragmatisme europeu i el pes de Catalunya. “Si tenim l’oportunitat que els altres estats ens reconeguin, la UE sempre és molt pragmàtica i sempre apel·la al sentit comú. **No és fàcil d'expulsar un país amb 7,5 milions de ciutadans europeus”, ha dit Mas. I Junqueras ha recordat que “en un món global la independència de Catalunya és una qüestió multilateral”. “La democràcia ha de determinar els marcs legals que es construeixen, no a la inversa, i és aquesta l’aspiració catalana", ha reblat.

Mira el vídeo de la roda de premsa a l'enllaç

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies