Nom de la noticia

23 Maig 2016

Junts pel Sí presenta una proposició de Llei per declarar nuls els consells de guerra sumaríssims realitzats a Catalunya durant el franquisme

El grup parlamentari de Junts pel Sí –juntament amb CSQP i la CUP- ha entrat al registre al Parlament de Catalunya una proposició de Llei que preveu declarar nuls tots els consells de guerra sumaríssims i les sentències corresponents produïdes a Catalunya “per causes polítiques” durant el franquisme. Concretament, des del 5 d'abril de 1938, quan es va derogar l'Estatut de Catalunya de 1932, i fins al desembre del 1975. A més, la proposta preveu establir un procediment administratiu per fer efectiu el reconeixement individual de la nul·litat de cada procés als afectats als familiars de les víctimes.

Junts pel Sí considera que “40 anys després de la mort del dictador Franco i havent comprovat que l'Estat espanyol durant aquests anys no ha dut a terme actes d'estricta justícia com l'anul·lació dels consells de guerra sumaríssims duts a terme pel franquisme per motius polítics, contra el propi president de la Generalitat Lluís Companys i milers de ciutadans i ciutadanes, el Parlament de Catalunya ha d'assumir la responsabilitat”.

Junts pel Sí recorda, a més, que les Nacions Unides han requerit diverses vegades a les institucions de l'Estat espanyol que reparin les víctimes d'aquells processos anul·lant-los, però encara no s'ha fet cap pas des de l'Estat per complir amb aquestes peticions. Per això, es creu que “ha arribat el moment d'assumir la responsabilitat històrica del Parlament de Catalunya, davant dels ciutadans i ciutadanes víctimes d'aquells processos, reparant els abusos comesos contra la legalitat judicial i procedimental de la qual la Generalitat era garant”.

Concretament, el text diu:

PRIMER. Es declaren nuls i sense cap efecte jurídic tots els consells de guerra sumaríssims i les corresponents sentències, instruïts per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista d'acord amb el Ban de 28 de juliol de 1936, el Decret de 31 d'agost de 1936, el Decret número 55 d'1 de novembre de 1936, la Llei de 2 de març de 1943, la Llei de 18 d'abril de 1947, el Decret 1794/60, de 21 de setembre, i el Decret Llei 10/75, de 26 d'agost.

SEGON. El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb la present llei, emetrà a sol·licitud dels processats o dels seus familiars una certificació de la nul·litat del procediment i sentència corresponents.

DISPOSICIÓ FINAL: Es faculta el Govern de la Generalitat de Catalunya per establir el procediment administratiu oportú per al desplegament de l'establert a l'article Segon d'aquesta llei. Aquest desplegament reglamentari s'haurà de fer via d'una ordre, en el termini de tres mesos a comptar des de la publicació d'aquesta llei en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies