Nom de la noticia

20 Setembre 2015

L’acte central a les Terres de l’Ebre omple Tortosa de gom a gom

“Ens tracten com a súbdits i per això ens cal canviar d’Estat”, ha reclamat Germà Bel

Abans del debat electoral a la televisió pública catalana, la candidatura de Junts pel Sí ha celebrat el seu acte central a les Terres de l’Ebre. Tortosa ha aplegat més de 2.500 persones al Parc Municipal, on els cantants Miquel del Roig i Montse Castellà i l’alcalde Ferran Bel han donat la benvinguda al cap de llista per Tarragona, Germà Bel; els candidats per Barcelona, Artur Mas i Oriol Junqueras; i els candidats ebrencs Lluís Salvadó i Meritxell Roigé.

“Es pensen que som estúpids i menors d’edat, ens tracten com a súbdits i aquest és el principal motiu per canviar d’Estat”, ha reclamat Germà Bel, que ha estat molt crític amb l’estratègia de la por que ha organitzat l’Estat espanyol. Sobre el comunicat de la banca, Bel també ha estat molt dur i ha recordat que els banquers “estan acostumats a les assegurances Florentino, és a dir, a que pagui la ciutadania”.

A més, el cap de llista per Tarragona, un militant tradicional del PSC, ha fet una crida explícita als hereus del PSUC i als socialistes catalans a votar per Junts pel Sí; i ha reivindicat la Catalunya plural on el seu fill, nét d’andalusos, hi té les mateixes oportunitats que qualsevol altre. En clau territorial, Bel ha reclamat la necessitat de tenir una vegueria a les Terres de l’Ebre. “Volem ser reconeguts com a comunitat política i contribuir al nou estat des de la nostra proposta”, ha reblat.

Artur Mas ha fet referència a la visita dels dirigents del PP, PSOE i Podemos a Catalunya i ha proposat que “el 27s la ciutadania els faci un gran corte de mangas i que guanyi Junts pel Sí, que no els agrada gens a Madrid”. Sobre la proposta socialista de tenir la seu del Senat espanyol a Barcelona, Mas l’ha rebutjat perquè el que li cal a Catalunya li cal “un govern i un Parlament amb tots els recursos i eines com qualsevol altre país d’Europa”.

Oriol Junqueras ha fet referència a la lluita dels ebrencs contra el Pla Hidrològic, experiència que ha demostrat que “Europa va escoltar molt més que l’Estat espanyol”. A més, per tenir el cabal mínim ecològic que necessita el riu ha afirmat que “l’autonomia que a Catalunya li cal és la de Portugal, que no té cap problema amb el Duero i el Tajo”. El candidat també ha fet memòria de “tots els diners que l’Estat té previst d’invertir a Catalunya, que són menys que els diners que ha destinat a indemnitzar a una sola persona pel projecte Castor”.

En un sentit similar, Lluís Salvadó ha recordat el fracàs del Pacte Federal de Tortosa el 1869 com a mostra del fracàs d’encaix de Catalunya a Espanya. “El seny ens diu que el que cal és canviar de via i construir el nostre propi Estat amb eines per ajudar a la nostra gent que està patint”, ha dit.

Finalment, Meritxell Roigé ha denunciat les agressions de l’Estat cap a les Terres de l’Ebre, i ha posat l’exemple de la manca d’inversions estatals a la carretera N-340 o l’agressió al riu Ebre i el Delta amb el Pla Hidrològic. Tots els candidats han criticat la decisió de la Junta Electoral d’obligar als mitjans públics a retransmetre aquesta mateixa tarda actes polítics de diferents partits.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies