Nom de la noticia

04 Juliol 2017

La llei del referèndum d'autodeterminació de Catalunya dona totes les garanties perquè els ciutadans puguin decidir el futur del país

La llei contempla la creació de la Sindicatura Electoral, que garantirà la transparència i objectivitat del procés

Els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP-CC han presentat aquest matí la Llei del referèndum d'autodeterminació de Catalunya, “la llei més important que es tramitarà al Parlament”, segons ha afirmat el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, a l'acte que s'ha fet al Parlament. Turull, que ha volgut fer un reconeixement a tots els diputats i diputades per la feina feta, ha assegurat que aquesta llei permet “posar el destí d'aquest país en mans dels ciutadans, amb cadascun dels seus vots”.

La portaveu del grup parlamentari, Marta Rovira, ha subratllat que aquesta llei “significa la resposta democràtica del poble de Catalunya a la ruptura del pacte constitucional del 78” i “assumeix la plena sobirania popular”. En aquest sentit, ha apuntat que la llei “ posa en mans de la ciutadania la possibilitat de decidir mitjançant el seu vot què volen que esdevingui aquest país” i ha posat en valor “la doctrina internacional”, que diu que “el dret a l'autodeterminació és vigent i existeix”. Rovira ha remarcat que “l'èxit del referèndum no depèn de l'aprovació d'aquesta llei, sinó que depèn d'una participació elevada i que garanteixi una campanya amb plena representativitat de totes les opcions polítiques”.

El vicepresident primer de la Mesa i diputat al Parlament, Lluís Corominas, ha assegurat que “es convoca la ciutadania a decidir el futur polític de Catalunya a través del referèndum” i ha especificat que, en aquest cas, a diferència del 9N, el referèndum d el'1 d'octubre “és de caire vinculant”. Corominas ha avançat que es crearà la “sindicatura electoral, un òrgan independent extern que haurà de garantir la transparència i objectivitat del procés” i, en aquest sentit, ha especificat que aquest òrgan **“validarà el cens electoral elaborat per la Generalitat, o certificarà els resultats del referèndum”, entre d'altres funcions. A més, Corominas ha volgut deixar clar que aquesta llei “empara totes les persones físiques i jurídiques que participin al referèndum”.

Per la seva banda, el diputat Jordi Orobitg ha reiterat que la sindicatura electoral “vetllarà pels principis de neutralitat informativa i igualtat d'oportunitats” i ha afirmat que amb aquesta llei “proclamem que el poble de Catalunya és un subjecte polític i sobirà i exerceix el seu dret a decidir”. A més, Orobitg ha especificat que “el dret a vot es farà efectiu amb una única papereta amb el Sí i el No” i que en l'apartat de garanties del referèndum es concreta que “es fomentarà la presència d'observadors internacionals pel seguiment de tot el procés”. A més, el diputat també ha subratllat que el govern “col·laborarà per garantir el dret a vot als residents a Catalunya i els residents a l'estranger”.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies