Nom de la noticia

06 Juliol 2016

Lluís Guinó: “Les pistoles elèctriques són una necessitat operativa i policial però el seu ús ha de ser restrictiu, com a darrer recurs”

El diputat ha explicat que l’aplicació d’aquesta eina “s’haurà d’acompanyar d’una ordre de la Direcció General de la Policia i d’un reglament per fixar els estàndards d’ús, les persones legitimades i la seva traçabilitat i control posterior”

El diputat de Junts pel Sí Lluís Guinó ha defensat les conclusions presentades pel grup parlamentari en el Grup de Treball sobre la utilització per la Policia de pistoles elèctriques, que avui ha finalitzat al Parlament, i ha destacat que es proposa que “l’adquisició d’aquests dispositius constitueix una necessitat operativa i policial i s’ha de fer de forma molt restrictiva, utilitzant-les com a darrer recurs”. Guinó ha explicat que la utilització d’aquesta eina “s’haurà d’acompanyar d’una ordre de la Direcció General de la Policia i votarem a favor d’un reglament per fixar els estàndards d’ús, les persones legitimades i la seva traçabilitat i control posterior”. En aquest sentit, ha afirmat que “disposarem d’un triple control: intern dels Mossos, judicial i del Síndic de Greuges”.

El diputat de JxSí ha explicat que a les conclusions presentades “hem reservat la utilització per a casos molt concrets i un ús taxat dels dispositius com a alternativa a arma de foc reglamentària o a un nombre important d’agents per a procedir a una detenció”. És a dir, s’han definit les situacions: “Quan hi hagi una actitud hostil o amenaçadora, quan hi hagi risc agressió o ja s’hagi produït amenaça, agressió a terceres persones o a propis agents amb arma blanca o altres objectes que facin difícil la detenció”.

Guinó ha assenyalat que es tracta d’una eina que servirà per complementar els dispositius ja existents: “No és la substitució de cap altra arma sinó que té la funció de complementar els dispositius que ja tenen els Mossos però que, en tractar-se de situacions d’alta complexitat en què no és suficient la força física, es necessita algun mecanisme que eviti la utilització d’alguna altra arma més lesiva”. El diputat ha afegit que les propostes de JxSí inclouen la necessitat de dotar de desfibril·ladors els cotxes de Mossos d’Esquadra i la formació pel seu ús, així com la creació d’un registre accessible que n’expliqui les circumstàncies de la seva utilització. També es realitzarà formació continuada a través de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. La incorporació d'aquesta eina, a més, s'adequarà als estàndards ètics i deontològics establerts pels diferents organismes internacionals defensors dels drets humans.

En darrer terme, el diputat ha subratllat que les conclusions presentades s’inspiren i repeteixen literalment alguna de les argumentacions aportades pel Síndic de Greuges i que des de JxSí “defensem el compromís d’estar amatents a qualsevol innovació tecnològica per millorar els processos de treball interns dels Mossos d’Esquadra”.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies