Nom de la noticia

20 Setembre 2015

Més de 500 candidates celebren l’acte ‘Dones pel Sí’ per reivindicar la igualtat de gènere en un futur Estat

“Si haguéssim respectat totes les lleis, les dones avui no podrien votar. Per això hi ha legalitats injustes que s’han de canviar!”, ha afirmat Raül Romeva

Avui més de 500 candidates s’han reunit per lluitar pels seus drets en una nova República, per celebrar l’acte ‘Dones pel Sí’. Al Passeig de Forestier, a Montjuïc, Carme Forcadell ha esperonat les dones a reivindicar la igualtat de gènere. “La millor manera de reivindicar els drets de les dones és assolint la independència, votant a Junts pel Sí”, ha dit. També ha reclamat que el nou Estat es doti d’una Constitució “que reconegui la igualtat dels homes i les dones, perquè la situació de les dones és un indicador del nivell de democràcia d’un país”.

La número 2 per la llista de Barcelona ha volgut, així mateix, condemnar la situació que viuen moltes dones que pateixen violència masclista i ha animat a combatre-ho com si fos una qüestió d’Estat.

Les candidates han rebut el suport del cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, que ha recordat que “al llarg de la història, si s’haguessin respectat les lleis, les dones avui no podrien votar” i ha afegit que “per això hi ha legalitats injustes que s’han de canviar”. Romeva ha apuntat que cal construir una societat on l’home i la dona “siguin corresponsables”.

Al seu torn, Muriel Casals ha remarcat que “a nivell de cultura i llengua, Catalunya ha demostrat ser un país obert” i ha instat les presents a ser-ho també amb la igualtat de gènere. I ha esperonat les més de 500 candidates a treballar per construir un nou país amb la mateixa mentalitat.

Neus Munté, en un sentit similar, ha defensat que “les dones no són un col·lectiu minotari sinó la meitat de població” i ha radiografiat la situació de les dones a Catalunya. També ha fet un repàs històric i ha constatat que “quan les dones progressen, progressa la societat sencera”. Munté ha recordat que “Catalunya ve d’una tradició republicana que va donar drets a les dones, mentre que el Franquisme els va arrabassar i amb la Transició la recuperació va ser massa lenta”.

Per això, Marta Rovira ha emplaçat la ciutadania a treballar per “trencar un cercle viciós on la dona té un paper escrit i preestablert”, per aconseguir “un cercle virtuós, que porti una societat de dones completament lliures i preparades”. Rovira ha indicat que la crisi econòmica, financera i social també ha afectat els drets de les dones, sobretot les que es troben en situació de més vulnerabilitat.

Finalment, l’activista social i candidata número 47 per Barcelona, Ana Surra, ha fet una crida a combatre la desinformació en aquesta última setmana de campanya electoral. Surra, que és d’origen uruguaià, ha lamentat que “aquesta desinformació s’agreuja en el cas de les dones immigrants, que només són notícia quan moren ofegades al Mediterrani o quan són maltractades”. “Mai som notícia per treballar, per construir un nou país o per ser candidates de Junts pel Sí”, ha reblat.

Surra ha condemnat que certs sectors i partits polítics vulguin dividir els votants i el sentit del seu vot, en funció del seu origen. “No ens dividiran. A Junts pel Sí hi ha candidats d’origen àrab i sud-americà”, ha sentenciat.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies