Nom de la noticia

06 Abril 2017

Oriol Amat: "L'economia catalana millora dia a dia, tot i tenir un Estat en contra"

El diputat de JxSí ha subratllat que “tots els estudis diuen que si Catalunya fos independent seria viable i generaria molt més benestar”

El diputat de Junts pel Sí Oriol Amat ha interpel·lat el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, sobre la situació actual i les perspectives de futur de l'economia catalana. El diputat ha estat contundent afirmant que “l'economia catalana millora dia a dia, tot i tenir un Estat en contra”.

Amat ha desgranat alguns dels factors que demostren el bon estat de salut de l'economia catalana i ho ha centrat en l'activitat econòmica. En aquest sentit, ha posat de manifest que “el PIB a Catalunya durant el 2016 va ser del 3,5%, augmentant més que a Espanya i la Unió Europea” i ha destacat les dimensions més importants que generen bons resultats: amb la diversificació de les exportacions “es redueix la dependència de les vendes a Espanya ja que l'any 1995 era d'un 65% a l'Estat i un 35% a l'estranger, i al 2016h a estat a l'inrevés”; la inversió estrangera “que en els darrers cinc anys ha crescut molt més que en els cinc anys anteriors, pel que es demostra que es confia en Catalunya”; l'economia molt diversificada a nivell sectorial, els sectors motors de l'economia “turisme, construcció, indústria… tots creixen” i l’ augment del nombre d'empreses a Catalunya.

“Aquestes dades – ha seguit el diputat – es plasmen en generar ocupació, amb una reducció de l'atur més alta que a Espanya”. Finalment, el diputat de JxSí ha afirmat que “el dèficit de les finances de la Generalitat s'està reduint, ja que amb el creixement del PIB ha baixat per primera vegada en anys el deute”.

Oriol Amat no ha obviat, però, que hi ha reptes pendents, com el fet que “l'atur segueix sent alt i les retribucions dels treballadors segueixen sent baixes” però ha subratllat que “durant molts anys els mitjans espanyols vaticinaven que l'economia catalana s'enfonsaria per culpa del procés i la realitat els desmenteix any rere any”. El diputat ha afirmat que “alguns grups parlamentaris encara segueixen negant l'evidència, tenen una patologia que podríem anomenar procesitis”.

“Hi ha diversos estudis – ha dit el diputat Amat – que indiquen que si Catalunya fos independent, o tingués un sistema de finançament just, tindria un rating molt bo, superior al d'Espanya, així com al de Navarra i País Basc, que són més als que els de l'Estat”. “A més – ha afegit – tindria els mercats financers oberts”. En aquest sentit, el diputat ha subratllat els motius pels quals el rating d'una Catalunya Estat seria molt bo “la clau és la capacitat per a recaptar impostos, gestionar la recaptació, el nivell de deute seria assumible i l'economia catalana seria diversificada i internacionalitza com ja ho és”, ha afegit.

Finalment, Oriol Amat ha afirmat que “una Catalunya independent és viable i generaria més benestar, i malgrat la procesitis que pateixen alguns grups de la cambra, l'evidència és que la força de la gent, de les empreses i les polítiques de la majoria de les administracions catalanes expliquen la millora de l'economia i les excel·lents perspectives de futur”, ha reblat.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies