Nom de la noticia

20 Abril 2016

Orobitg: "És lògic que un país que té aspiració de plenitud nacional vulgui tenir una normativa civil pròpia"

El diputat de JxSí destaca que amb el llibre VI es completa el codi civil català i afirma que és una norma “que ens permetrà equiparar-nos a un país normal”

El diputat de Junts pel Sí Jordi Orobitg ha defensat aquest dimecres el Projecte de llei del llibre sisè del Codi civil català, que regula les obligacions i els contractes i amb el qual es completarà el codi civil català. “És lògic que un país que té aspiració de plenitud nacional vulgui tenir una normativa civil pròpia”, ha declarat Orobitg durant el debat a una esmena a la totalitat del text presentada pel PP, que ha estat rebutjada.

Orobitg ha recordat que, juntament als tres pilars de la futura República catalana -les lleis de protecció social catalana, administració tributària catalana, i règim jurídic català- aquesta regulació és un element fonamental pel futur Estat, ja que “amb el llibre sisè del Codi Civil assolim la integritat en la regulació normativa i ens equiparem a un país normal”, ha afegit. “Amb aquest projecte de llei passem pàgina a una infàmia, que té el seu origen en el Decret de Nova Planta amb què Felip V va abolir les constitucions catalanes deixant vigent el dret civil català només de manera residual”, ha recordat.

“Ni els règims més autoritaris que han volgut eliminar les nostres institucions, han pogut acabar amb el dret civil català. Tampoc ho va aconseguir el Decret de Nova Planta. Ni la dictadura franquista va negar el dret civil de Catalunya”, ha manifestat el conseller de Justícia Carles Mundó, en la mateixa línia, subratllant “que la tradició jurídica de Catalunya té una història mil·lenària”.

El llibre sisè regula contractes tan importants com el de compravenda, el de permuta, el de cessió de solar o aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura, i els contractes de conreu. També incorpora de manera detallada la regulació d'altres contractes com el de custòdia del territori, el d'integració ramadera, i el d'aliments.

Amb la culminació del Codi civil, Catalunya disposarà d'un cos legal que regularà els aspectes propis de l'àmbit privat de les persones físiques i jurídiques i esdevindrà la norma d'aplicació principal, fet que convertirà el Codi civil espanyol en una norma d'aplicació subsidiària a Catalunya i permetrà a la Generalitat exercir totes les competències en aquest àmbit.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies