Nom de la noticia

25 Setembre 2015

Raül Romeva: “Instem els altres partits i l’Estat espanyol a respectar el mandat democràtic que surti de les urnes”

Mas recorda que “s’ha assolit l’objectiu de que a Catalunya, Espanya i al món aquestes eleccions siguin vistes com a plebiscitàries”

Raül Romeva, cap de llista de Junts pel Sí, ha fet una crida a la resta de formacions polítiques i a les institucions espanyoles a respectar la decisió que prengui el poble de Catalunya el proper 27 de setembre.“Instem els altres partits polítics i les institucions de l’Estat a respectar el mandat que surti de les urnes i a respondre amb conseqüència a partir del dia 28 de setembre”, ha dit. Junts pel Sí ha fet una roda de premsa amb Raül Romeva i els candidats 4 i 5 per Barcelona, Artur Mas i Oriol Junqueras, a menys de 48 hores de que els ciutadans puguin anar als col·legis electoral i pronunciar-se sobre el futur del país. Romeva ha concretat que les hores que queden en aquest últim dia de campanya són també “crucials i determinants”.

“Això va de democràcia i no va de cap altra cosa, d’escoltar la gent i respectar el que la gent digui” ha afirmat Romeva, tot afegint que des del minut u, Junts pel Sí sempre ha assegurat que “respectarà escrupolosament el mandat democràtic que surti de les urnes”.

En aquest sentit, Artur Mas ha remarcat el sentit d’aquests comicis, ja que l’objectiu era que “no fossin vistes com unes eleccions normals”. I ha reafirmat, “ho hem aconseguit, a Espanya, a Europa i al món saben que aquestes eleccions són un plebiscit”. El candidat de Junts pel Sí ha fet un repàs històric, recordant la manifestació de la Diada de l’any 2012 que va comportar la convocatòria d’eleccions per al novembre del 2012 per poder fer una consulta, un referèndum sobre el futur polític del país. I ha sentenciat: “Contra tots els pronòstics i els poders implantats que hi juguen a la contra, ho hem aconseguit. A l’inici deien que eren unes simples eleccions al Parlament, això ha quedat pulveritzat”.

Oriol Junqueras ha valorat la dualitat de discursos que han marcat la campanya: D’una banda hi ha hagut el discurs de Junts pel Sí amb arguments socials, jurídics, legals, econòmics, fiscals i tributaris, i sobre infraestructures; i de l’altra, els partits de No que han optat per l’estratègia de la por. I ha celebrat que davant dels arguments de Junts pel Sí, “Rajoy, els ministres espanyols i els seus homes de confiança han fet marxa enrere amb les seves amenaces”. Junqueras ha esmentat l’entrevista en què el president espanyol quedava en evidència, davant “la impossibilitat de perdre la ciutadania europea”, o quan el governador del Banc d’Espanya reculava i deia que “l’escenari d’un corralito eran tan improbable que era impossible”.

També ha recordat que Rajoy ha reconegut que per “una qüestió contractual” el govern espanyol ha de garantir les pensions a aquelles persones que hagin cotitzat, a part de que ja quedarien garantides pels cotitzants que hi ha a Catalunya en un nou Estat. “L’estratègia de la por ha quedat dissolta com un terròs de sucre en una tassa de cafè”, ha afirmat Junqueras, i ha conclòs “que ara els ciutadans poden anar a votar moguts per l’esperança i el convenciment, i no per la por”.

Finalment, Romeva ha tornat a reclamar a la Comissió Europea que es pronunciï sobre el doble comunicat, amb doble versió –un en anglès i l’altre en castellà- sobre el reconeixement d’una declaració d’independència. “El que va passar és molt greu i cal una clarificació i si pot ser abans de diumenge”, ha concretat Romeva, instant fins i tot a l’ombudsman Emily O’Reilly, Defensora del Poble a Europa, que “es pronunciï bàsicament pel propi interès de la Unió Europea”.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies