Nom de la noticia

28 Agost 2015

Raül Romeva: “Quan us parlin de canvis impossibles, digueu-los que som la garantia per fer bé l'únic canvi possible”

Junts pel Sí aplega 40.000 persones en la presentació de la candidatura

Arc de Triomf bullia a les vuit del vespre, en el moment en què l’escenari ha començat a omplir-se. Als 135 candidats se’ls han corejat els noms mentre pujaven un per un. Ara l’Anna Caula (Ue!), ara en Josep Maria Forné, en Germà Bel i en Lluís Llach (Ueee!), després Eduardo Reyes (Ueeee!), més tard la Carme Forcadell (Ueeeee!)… Un rere l’altre han desfilat dalt de la tarima fins que hi han sigut tots i, aleshores, han començat els parlaments.

Les més de 40.000 persones que s’han aplegat durant tota la tarda al Passeig de Lluís Companys, a La Festa dels Candidats de Junts pel Sí, han escoltat les proclames, han cantat i, de vegades, han interromput els discursos al crit d’“I-inde-independència!”. “Quan us parlin de canvis impossibles, digueu-los que nosaltres som la millor garantia per fer bé l’únic canvi possible!”, ha encoratjat el cap de llista, Raül Romeva, en una demostració de força i il·lusió col·lectives.

I ha seguit encara amb l’anàfora fins al final, incitant els assistents, avivant-los i animant-los. “Quan us diguin que el 27S no és un referèndum, respongueu-los que votem de l’única manera que ens ho han deixat fer! Quan us diguin que no són plebiscitàries, respongueu-los que tots els vots que no siguin del Sí seran comptats com a vots del No! La porta d’Europa s’obrirà quan tinguem la majoria que el Sí necessita, el mandat democràtic que ens demanen”, ha dit Romeva.

Quan ja acabava el discurs, el cap de llista també ha fet una advertència: ha explicat que els partidaris del Sí escoltaran aquests dies “crits, insults i amenaces”, però ha recordat que la resposta ha de ser “la revolta dels somriures”. “Ara no votem per reformar la Constitució d’Espanya. Votem per decidir que podem fer la Constitució de Catalunya. Quan us demanin què volem, diguem-los que volem una vida millor per a tothom i que només ho aconseguirem junts. Quan siguem davant de les urnes el 27S, pensem en els fills. Podem decidir el futur d’aquest país”, ha conclòs Romeva.

“Som la dignitat de les urnes”

El discurs del cap de llista ha estat el colofó d’un vespre d’intervencions que han impactat en els milers de candidats del sí i en els mitjans d’arreu d’Europa. La més institucional, la que ha marcat el to solemne que l’acte requeria, ha estat la intervenció d’Artur Mas. “Ens van dir que el 9N no posaríem les urnes i hi va haver 2,3 milions de persones. Ens van dir que gent tan diversa era impossible que anéssim junts, que ‘antes se romperá Catalunya que Espanya’. I la nostra resposta és la llista Junts pel Sí. Som la dignitat de les urnes! Ara ens diuen ‘és impossible que guanyeu el 27S’. Doncs es tornaran a equivocar! El 27S guanyarem i tindrem la majoria!”, ha atiat el President.

Mas ha fet memòria i ha recordat quantes vegades des de Catalunya els polítics i la societat catalana han anat “amb la mà estesa” a negociar i com, a cada reclamació, han rebut, a canvi, “amenaces o silenci o joc brut o querelles”. El president ha afirmat que ara és el moment de no arronsar-se, de “tirar endavant”. “El món ens mirarà el 27S i el llenguatge és molt clar: urnes, majories clares i una bona manera de fer les coses. Així que és millor que la gent de bona fe que el 27S es votarà, s'apuntin al Sí perquè així tindran un futur molt millor”, ha reblat.

Per la seva banda, Oriol Junqueras, número cinc per Barcelona i líder d’ERC, ha dit que cal anar tots plegats. “Ens hem de conjurar. I conjurar vol dir que ens jurem, que ens jurem col·lectivament per a garantir un futur millor. Som imprescindibles per guanyar el 27S i, sobretot, per garantir que serà una victòria que ens permetrà guanyar un futur millor i la Catalunya que ens mereixem. Fins a la victòria!”, ha animat.

Junqueras ha recalcat en el seu discurs que la sobirania que Catalunya aspira ha de ser eminentment social, ha de lluitar pel benestar dels treballadors i de les treballadores. “Amb independència del lloc on hem nascut o la llengua que parlem, només tenim un mecanisme per garantir un futur millor i d'igualtat d'oportunitats per als joves i de justícia per als grans, amb escoles i un sistema de pensions dignes”, ha dit Junqueras, que ha començat amb una lliçó històrica per rememorar una Catalunya diversa que fa segles ja “defensava els drets i les constitucions pròpies”.

Abans, han intervingut Pep Guardiola i Lluís Llach, tots dos figures emblemàtiques del catalanisme. Guardiola ha participat a través de la gran pantalla en la distància, a través d’un vídeo, on ha demanat els catalans que facin “l’últim pas cap endavant”. “T'imagines un dia tenir la plena sobirania per tenir un estat propi des de zero, per tenir les millors lleis o que no es qüestioni la llengua com a factor d'identitat? Tenim l'oportunitat de fer un país nou i més just per a totes i tots. Aquesta és la revolució democràtica més gran que ha existit els últims anys”, ha dit l’entrenador. Lluís Llach, número 1 per Girona, ha refermat uns minuts abans el missatge de compromís i il·lusió de la candidatura. “No em podia imaginar que deixaríem de ser aspirants a ciutadans per convertir-nos en ciutadans de ple dret. És un somni. Tenim un futur lluminós”, ha reblat.

Els caps de llista de les demarcacions de Tarragona i Lleida, Germà Bel i Josep Maria Forné, també han intervingut per demanar al país que respongui a la crida del 27S. “Som com el país, importa on anem i no d'on venim. Farem un país amb institucions que responguin a les necessitats d'un país, que no mani i que governi”, ha dit Germà Bel. I Josep Maria Forné ha agraït “el compromís amb el futur del país: amb el benestar, la dignitat i amb la voluntat de millorar el món” dels assistents.

Qui ha despertat les ovacions del públic, més enllà dels aplaudiments cap a Romeva, Mas i Junqueras, han estat Carme Forcadell, de l’ANC; i Eduardo Reyes, de Súmate. “No podem permetre’ns que ens fotin el futur! Cada dia serem al carrer per demostrar que pels nostres fills i els nostres néts, pel jovent sense feina, no podem fallar. Guanyarem!”, ha esclatat en castellà Reyes, que s’ha emocionat visiblement quan els candidats del sí ni tan sols el deixaven continuar al crit, ben fort, de “Sú-ma-te, sú-ma-te!”. “Volem una República, eines i recursos per solucionar els problemes socials que té aquest país. Ara és l'hora del Sí o del No, per la llibertat i la justícia social”, ha ratificat Forcadell entre aclamacions.

Mira el vídeo de la Festa dels Candidats a l'enllaç

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies