Nom de la noticia

31 Agost 2015

Raül Romeva: “Comparar manifestacions pacífiques de 2,3 milions de persones amb el nazisme és indignant i gairebé un delicte”

El cap de llista de Junts pel Sí ha afirmat que la falta d’empatia de l’estat espanyol es combatrà el 27S a les urnes

Raül Romeva, cap de llista de Junts pel Sí, ha respost aquest matí a l’ARABassas sobre les eleccions plebiscitàries del 27S, sobre els escorcolls del divendres a la seu de Convergència, que van coincidir –casualment o no– amb l’espectacular acte de presentació de la candidatura, i sobre la carta de Felipe González que El País va publicar ahir en portada, on equipara el procés amb el nazisme. També ha recordat a Antoni Bassas els motius que duen a Junts pel Sí a presentar-se com a candidatura plural i diversa.

“La carta de Felipe González és una d’aquelles cartes que no voldries llegir mai. Venint com ve d’un expresident del govern espanyol és molt greu i trist”, ha contestat amb contundència Raül Romeva. “Es neguen a voler entendre. No hi ha ni un mínim d’empatia. Les afirmacions de la carta són sobreres i indignants”, ha seguit argumentant el cap de llista. Després, ha afirmat que “comparar una manifestació de 2,3 milions de persones, que s’apleguen pacíficament sense ànim de coacció, amb els moviments de l’Alemanya i la Itàlia feixistes és gairebé un delicte”. “La carta de Felipe González demostra fins a quin punt és difícil trobar marge per al diàleg. Aquesta mena d’anàlisi nega la realitat i els desprestigia”, ha reblat.

Romeva, amb una llarga trajectòria com a eurodiputat, ha explicat que a Europa cada vegada hi ha més gent que se n’adona que el problema no és de Catalunya sinó dels “qui controlen les institucions espanyoles”. “Una de les coses que més indigna Europa és la banalització del nazisme i del feixisme. No hi ha res que es pugui comparar amb aquell horror”, ha afirmat. També s’ha mostrat sorprès amb les respostes afalagadores de Josep Antoni Duran i Lleida i de Miquel Iceta. “Que avalin i agraeixin que González equipari el procés al nazisme, diu molt d’ells”, ha dit.

I ha volgut aclarir les afirmacions de González, que acusava Catalunya de discriminació. “Fa quatre dies teníem un president del govern que es deia Montilla i que venia d’on venia. Qualsevol persona que viu a Catalunya sap que no hi ha discriminació. Què és Súmate, doncs? Els meus avis venien d’Andalusia i jo mateix vaig néixer a Madrid. Catalunya ha estat sempre una terra d’acollida. La independència no va més que dels drets de les persones i de la dignitat”, ha respost.

Romeva ha recordat també que l’Estat espanyol va ser el primer en desconnectar-se de Catalunya. “Ha arribat a anar, fins i tot, contra els seus propis interessos només per perjudicar Catalunya, com ha passat amb el corredor mediterrani”, ha afirmat. “Vaig viure amb extraordinària frustració com van dur l’Estatut al Tribunal Constitucional, amb la passivitat de la progressia espanyola que ara es queixa tant. El 2010 ja vaig dir que en aquesta Espanya els catalans no podem ser-hi amb igualtat de condicions”, ha argumentat.

Per això, ha afirmat que no hi ha cap altra opció que votar Sí el 27S. També ha refermat que la seva prioritat és “la justícia social i ambiental”. Ha recordat també que el procés sobiranista “no va d’una persona o d’un partit, sinó d’una societat plural que demana ser protagonista del canvi”. “Els votants de Junts pel Sí són heterogenis i aquesta és la gran virtut del projecte. Si tenim un mandat clar, una àmplia majoria, més fàcil serà superar aquesta etapa de transició. La nostra obsessió és que aquestes siguin les últimes eleccions autonòmiques i arribem el més ràpid possible a unes eleccions constituents on sí que podrem enfrontar un debat ideològic”, ha aclarit.

Sobre els escorcolls del divendres a la seu de Convergència el cap de llista de Junts pel Sí també ha estat contundent. “És tan important el que la ciutadania ha de fer el 27S que qualsevol fet que entorpeixi aquest procés s’ha d’aclarir i s’hauran d’assumir responsabilitats. La corrupció és un fenomen transversal que requereix ser clar”, ha respost amb decisió Romeva a Bassas; i ha recordat que Artur Mas compareixerà dimecres al Parlament i que, confia, donarà les explicacions pertinents. “Demano que sigui transparent. I confio que ho serà. Com a candidatura, recordo que hi ha moltes de les nostres formacions polítiques que n’han fet, de la lluita contra la corrupció, una batalla frontal”, ha dit Romeva.

També, però, ha volgut refermar que els escorcolls no són una casualitat. Opina Romeva que “per la manera com es van dur a terme, és evident que hi havia una voluntat de fer circular una fotografia que contaminés la resta” perquè “a ningú se li escapa que l’Estat espanyol viu un escenari que li és molt incòmode”. És per això que el cap de llista ha defensat la importància que el 27S sigui un èxit, perquè és “una oportunitat per recuperar la credibilitat de la política i fer possible un procés constituent de baix a dalt”. “Junts pel Sí és un projecte de futur. Si no fem un canvi estructural, de fons i d’arrel, res del que avui ens està afectant no ho podrem canviar”, ha afirmat el candidat.

I ha insistit, quan Bassas li ha demanat si Junts pel Sí donava continuïtat a la vella política, que “el que és preocupant és la continuïtat amb l’Estat espanyol, que impedeix qualsevol canvi”. “Encara no he sentit parlar per part de les forces de l’estat d’un projecte que permeti Catalunya construir-se i mirar endavant. Mirar endavant significa reconèixer errors i intentar solucionar-los”, ha conclòs.

Mira el vídeo de l'entrevista a l'enllaç

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies