Nom de la noticia

19 Octubre 2016

Roigé: "Avui posem en valor l'interès públic de l'arquitectura, la preservem com a patrimoni cultural i la distingim com un bé fonamental per garantir el benestar de les persones"

La qualitat arquitectònica és l'eix vertebrador del projecte de llei, “la primera d'aquest tipus a tot l'Estat”, ha recordat Meritxell Roigé

La diputada de Junts pel Sí Meritxell Roigé ha defensat el posicionament del grup envers el projecte de llei d'arquitectura que avui s'ha aprovat a la cambra catalana i que respon al compromís públic amb les bones pràctiques del procés arquitectònic. En aquest sentit, la diputada ha subratllat que l'objectiu del text és “posar en valor l'interès públic de l'arquitectura, assegurar-ne la preservació com a patrimoni cultural i social, així com distingir-la com a bé fonamental per garantir el benestar de les persones i la cohesió social”.

La diputada ha desgranat diversos aspectes del projecte de llei apuntant tres tipus de mesures per tal d'assolir els objectius del text “de foment de l'arquitectura, d'impuls de la qualitat arquitectònica i normes complementàries per a la contractació dels serveis de creació arquitectònica”. És en aquest sentit que Roigé ha afegit que la llei “pretén canviar la situació que estem vivint en moltes actuacions públiques fent que siguin prioritaris els criteris qualitatius sense oblidar els mediambientals i socials de l'arquitectura”.

“El projecte de llei – ha seguit la diputada – s'adapta al context català mitjançant tres capítols: el primer defineix l'arquitectura i els seus valors i en determina l'interès públic; el segon, aposta pel foment i reconeixement de l'arquitectura contemporània, contribuint així a la sensibilització de la ciutadania, i un tercer capítol sobre disposicions generals a nivell de contractació”. Meritxell Roigé ha destacat que es crea el Premi Catalunya d'Arquitectura i el Consell de Qualitat Arquitectònica “òrgan assessor del Govern en aquesta matèria”, ha afegit i ha subratllat que “aquesta serà la primera llei de tot l'Estat d'aquestes característiques”.

En aquest punt, la diputada Roigé ha posat de manifest que el redactat final ha generat consens “no només entre els grups parlamentaris sinó també entre els col·legis professionals” i ha anunciat que durant el tràmit de la llei en ponència “des de JxSí introduirem millores que no alterin el text de manera substancial, com poden ser a nivell terminològic i incorporant referències explícites a la inclusió de diverses professions”. A més, la diputada ha aclarit que al preàmbul del text s'aclarirà que la llei “no afecta ni modifica en cap cas ni el règim de reserves d'activitats professionals actual ni allò previst a la Llei d'Ordenació de l'Edificació”.

Finalment, la diputada Roigé ha explicat que s'han plantejat respostes als requeriments de l'informe de l'Autoritat Catalana de la Competència i dels col·lectius professionals que participen en el procés arquitectònic, i ha especificat que “l'informe dels organismes consultius de qualitat arquitectònica només serà vinculant quan ho prevegi el planejament”. Sobre els professionals que componen els jurats i els comitès d'experts, la diputada ha dit que “s'ha obert el procés de designació no només a borses dels col·legis professionals sinó també a les de les associacions professionals previstes en la legislació corresponent” i ha afegit que “s'han introduït millores en la redacció de la definició de les modalitats de contractació sense canviar-ne l'esperit ni el concepte i , a més, s'amplia l'acreditació de la solvència tècnica”, ha reblat.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies