Nom de la noticia

27 octubre 2015

Romeva: “Amb la declaració complim el nostre compromís i recollim el mandat de la ciutadania expressat nítidament a les urnes el 27S”

Romeva, Rovira i Rull asseguren que estem davant “l’inici d’un procés irreversible” i afirmen que la declaració “està oberta a altres formacions que comparteixin la necessitat de construir nous espais i ser un país normal”

Raül Romeva, Marta Rovira i Josep Rull, diputats de Junts pel Sí, han ofert una roda de premsa al Parlament per explicar la proposta de declaració que aquest matí ha estat entrada al registre de la cambra catalana. Romeva ha destacat que aquesta resolució és “una mostra del nostre compromís: recollim el mandat de la ciutadania i posem en pràctica el missatge expressat nítidament a les urnes el 27S”. “La nostra voluntat és que no sigui una legislatura autonòmica ordinària sinó l'última de caràcter autonòmic abans d'obtenir la condició d'Estat”, ha continuat Romeva, qui ha remarcat que aquesta resolució, que ha de ser debatuda abans del ple d’investidura, “està oberta a altres espais o formacions que comparteixin la necessitat de construir un nou espai i ser un país normal”. “Respon a un mandat democràtic i és l’inici d’un procés irreversible”, ha afegit.

En la mateixa línia, Marta Rovira ha desgranat el contingut de la resolució, que en els primers punts “fa una anàlisi dels resultats electorals, constatant el mandat obtingut per tal que Catalunya sigui un Estat independent, i dóna un mandat a les institucions catalanes”. En aquest “procés constituent esperem que s’hi puguin sumar altres actors, entitats, formacions, perquè tothom hi tingui veu i entaular un diàleg de com ha de ser el futur Estat”. A més, s’estableix que el següent pas a donar serà “portar al Parlament les proposicions i projectes de llei que han de donar forma de legalitat i forma jurídica al procés”. Aquestes són les lleis sobre “com ha de ser el procés constituent i dues estructures d'Estat imprescindibles: la de la seguretat social per una banda i la hisenda pública per una altra”.

Finalment, Josep Rull ha reiterat que “la nostra determinació en aquest procés emanat de les urnes no és aturable” i per això, i inspirant-se en el full de ruta pactat amb les entitats, la declaració assenyala que “el Parlament és dipositari de la voluntat del poble i no quedarà supeditat a cap acte que plantegin les institucions de l'Estat”. Rull considera que el Tribunal Constitucional (TC) està “deslegitimitat arran de la sentència de l’Estatut l’any 2010, una sentència inaudita en el context europeu perquè un tribunal revisa la voluntat del poble expressada en referèndum”. Així doncs, s’insta el futur Govern a “que compleixi les normes i lleis del Parlament” i “es demana l’empoderament de la ciutadania, que ha assumit un lideratge molt clar en aquest procés que ha anat de baix a dalt”. En darrer punt, es comunicarà aquesta determinació a l'Estat espanyol, a la UE i a la comunitat internacional per iniciar negociacions. “És un acte de determinació, una crida al diàleg i a la negociació”, ha conclòs Rull.

Comparte

Compartir al Facebook Compartir en Twitter

Otras noticias