Nom de la noticia

25 Febrer 2016

Rovirola: “Necessitem, com el pa que mengem, estructures d’Estat i dissenyar unes polítiques que facin possible la sobirania alimentària”

La diputada de JxSí advoca per un acord nacional per al desenvolupament rural, pel sector agrícola i pel sector pesquer

La diputada de Junts pel Sí Dolors Rovirola ha alertat que la dependència respecte a l’Estat espanyol té efectes molt negatius pel sector primari i ha posat com a exemple la retallada d’un 75% dels recursos disponibles per al Programa de Desenvolupament Rural (PDR) pel període 2014-2020 o la distribució dels recursos provinent de la Política Agrària Comuna (PAC). És per aquesta raó que Rovirola ha remarcat que “necessitem, com el pa que mengem, les estructures d’Estat i dissenyar unes polítiques que facin possible la sobirania alimentària”. A més, Rovirola ha advocat per “un gran acord, tal com ha mencionat la consellera Serret, un acord nacional per al desenvolupament rural, pel sector agrícola i pel sector pesquer”.

La diputada de Junts pel Sí ha fet aquestes declaracions durant la compareixença de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, al Parlament. Rovirola ha desgranat les actuacions de l’Estat que perjudiquen el sector. Respecte el PDR ha lamentat la retallada d’un 75% dels recursos malgrat que tant la Generalitat com la Unió Europea els han augmentat. Sobre la PAC, ha assenyalat que “depenem del que negocia Madrid i el nostre model d’agricultura mediterrània i de ramaderia intensiva no es valora a Madrid, que distribueix els recursos de la PAC sense deixar marge de maniobra. En aquests moments, no podem implementar un model adequat a les nostres necessitats com a conseqüència d’aquesta distribució que fa l’Estat”. “Si tinguéssim la gestió directa, és a dir, amb un Estat propi, milloraríem molt perquè seguiríem els mateixos models d’agricultura europeus i podríem passar dels 400 milions d’euros actuals als 1.500”, ha afegit.

Rovirola ha subratllat que el primari és “un sector reconegut i estratègic” i que el pes de l’agricultura i la ramaderia sobre el gruix de l’economia catalana se situa al voltant del 2’5% del PIB. A més, “es genera molta riquesa de manera indirecta, es gestiona l’economia de les àrees rurals de Catalunya, que representa un 73’24% del territori i concentra un 10’20% de la població”. Gràcies a aquest sector, “a Catalunya s’ha desenvolupat una indústria alimentària de transformació de primer ordre, sent el segon clúster en indústria alimentària europea, darrere de la Lombardia. I si integrem l’agricultura i la indústria alimentària, és el primer clúster d´Europa, amb un volum de negoci de 24.337 milions d’euros, ocupant més de 75.000 persones”.

Finalment, la diputada de Junts pel Sí ha valorat positivament que “es vulgui aprofundir en les bones pràctiques comercials entre els actors de la cadena alimentària, impulsar l´observatori de preus i donar suport a la comercialització dels productes de proximitat”.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies