Nom de la noticia

22 Febrer 2016

Sanglas i Civit destaquen la sostenibilitat com un eix central no només de les polítiques d’infraestructures sinó de tot el Govern

Els diputats de JxSí reclamen el traspàs de Rodalies i els recursos corresponents

Els diputats de Junts pel Sí Marc Sanglas i Ferran Civit han explicat aquest dilluns que la sostenibilitat ha de ser l’eix central no només de les polítiques d’infraestructures sinó de l’acció de tot el Govern de la Generalitat. “Entenem la sostenibilitat com un element transversal, que ha de planar en tota l’acció del Departament i del Govern. Volem un país socialment just, mediambientalment sostenible i territorialment equilibrat”, ha dit Sanglas en la seva intervenció davant la comissió de Territori i Sostenibilitat, en què el conseller Josep Rull ha presentat les prioritats del seu departament. “La sostenibilitat, com la igualtat, ha de ser una constant sempre i arreu. El medi ambient no és només dels que ens considerem ecologistes, és de tota la ciutadania, la qualitat de l’aire i de l’aigua és de tothom i per a tothom”, ha afegit Civit en la mateixa línia.

Sanglas també ha destacat que cal que els nous marcs reguladors se centrin en la construcció del nou país. “Cal que el Departament tingui una visió àmplia, pensant en la futura República. Tindrem nous elements de governança i per això cal obrir un diàleg amb les administracions i la ciutadania, perquè el procés nacional és també un procés d’empoderament”, ha explicat.

El diputat de JxSí ha acabat la intervenció subratllant la necessitat de traspassar les infraestructures ferroviàries i els recursos corresponents, per tendir a un model de qualitat com el de Ferrocarrils de la Generalitat, deixant enrere el despropòsit d’inversions ineficients. “La demanda de més i millors infraestructures va ser un dels motors que va mobilitzar la ciutadania, farta que s’invertissin milions d’euros en línies d’AVE que han de ser tancades, però no en la xarxa de Rodalies, que és on calia”, ha lamentat Sanglas.

Ferran Civit, per part seva, s’ha centrat en la part de medi ambient per destacar que la Llei del Canvi Climàtic és una eina essencial en la voluntat del nou Govern de protagonitzar un canvi de paradigma basat en la sobirania energètica. “Volem fer una República on el benestar i la justícia social siguin el centre, i per això és important que la del Canvi Climàtic sigui una llei ambiciosa. La sortida a la crisi actual vindrà de nous models productius, nous models socials i mediambientals. I lluitar contra el canvi climàtic pot ser un instrument de justícia social al generar llocs de treball i donar més qualitat de vida a la ciutadania i, alhora, servir com a cooperació al desenvolupament, ja que els principals afectats pel canvi climàtic són països tropicals.”, ha dit.

Fer un gir en la política industrial i apostar per les energies renovables; acabar amb l’impost al sol del govern espanyol, que va a contracorrent del que passa a Europa; i apostar per models de gestió de residus similars als que tenen països del Nord amb uns índexs de reciclatge molt superiors són algunes de les propostes que ha fet Civit “perquè la República que estem encetant a més de lliure, sigui justa i sostenible”.

“En aquesta nova etapa, hem de convertir en arqueologia industrial els tubs d’escapament i les xemeneies industrials. Amb el canvi climàtic, no podem fugir ni comprar la solució, hem d’actuar”, ha declarat Civit.

El diputat de JxSí ha conclòs la seva intervenció reclamant que el Departament tiri endavant la creació del Parc Natural del Montsec i el de les Muntanyes de Prades, unes reivindicacions del territori llargament esperades i que ja constaven al Llibre Blanc de la Natura dels Països Catalans de l’any 1979. Una reclamació a què el conseller Rull s'ha compromès a tirar endavant.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies