Nom de la noticia

19 Gener 2017

Sanglas: "L'incompliment de l'Estat espanyol en infraestructures és sistemàtic. És un estat sord, l'operació diàleg ha durat de Nadal a Sant Esteve"

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha destacat l'aposta que es fa en el transport públic amb gairebé el 60% del pressupost del departament

El diputat de Junts pel Sí Marc Sanglas ha denunciat aquest matí des del Parlament la manca d'inversió en infraestructures que arrossega Catalunya per part de l'Estat i ha reivindicat l'aposta pel transport públic que fa el Govern en els pressupostos. “L'incompliment de l'Estat espanyol en infraestructures és sistemàtic. I la voluntat de diàleg des de Catalunya hi és, però el govern espanyol és sord. L'operació diàleg ha durat de Nadal a Sant Esteve”, ha afirmat Sanglas a la comissió de Territori, on els pressupostos del departament han superat el debat a totalitat.

Sanglas ha destacat la voluntat del Govern per les polítiques de mobilitat i transport públic com un “dret”: “Volem destacar la voluntat d'aquest Govern en el transport públic com un element que no és només una necessitat sinó un dret de la gent del país”. El diputat s'ha referit, doncs, al gairebé 60% del pressupost del departament que es destina al transport públic del país amb actuacions a l'Àrea Metropolitana, als Ferrocarrils de la Generalitat o les línies 9 i 10 de metro. “Som un país que hem patit la manca d'inversió de l'Estat en infraestructures i ja no demanem comparatives amb altres indrets de l'Estat, perquè és escandalós”, ha afegit.

Sanglas també ha volgut destacar que “l'Estat ofega les finances de la Generalitat” reduint la capacitat inversora i ha posat diversos exemples com “el FLA, el càlcul a la baixa de les bestretes, un sostre de dèficit massa baix, i els impostos catalans que el Tribunal Constitucional ha anat tombant”.

Per la seva part, el diputat de Junts pel Sí Ferran Civit ha celebrat que es recuperin les inversions en els parcs naturals i ha defensat la sostenibilitat com a element essencial en les polítiques del departament. “Volem fer una República Catalana lliure, amb impacte ambiental 0 i 100% renovable”, ha afirmat.

El conseller Josep Rull ha destacat els quatre vectors de l'acció de govern al departament i que es posen de manifest també en la proposta de pressupostos: sostenibilitat, modernització, cohesió social i cohesió territorial. En aquest sentit, Rull ha recordat les inversions en el transport de titularitat públic: “La nostra gran aposta és el transport públic: hi destinem el 58,77% del pressupost. Cal tenir en compte que el 2016 hem batut rècord nombre viatges: 955 milions”, ha afirmat.

Rull ha posat l'accent, també, en dos elements del pressupost: la gestió de l'aigua i els parcs naturals. En el primer cas, ha destacat que “gràcies al cànon de l'aigua podrem fer una inversió en els propers 5 anys de 500-600 milions d'euros”. I en segon lloc, ha explicat la inversió en els parcs: “El 2017 és un punt inflexió en la gestió dels parcs naturals: El total de les aportacions augmenta en un 130%”, ha sentenciat.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies