Nom de la noticia

05 Maig 2016

Torrent: "El govern de l'Estat utilitza el TC per anar contra els catalans i tombar lleis que ajuden la gent"

El diputat de JxSí lamenta que, amb les 30 lleis catalanes que el TC ha tombat, la Generalitat hagi deixat d'ingressar més de 700 milions d'euros, que equivalen a tres plans de xoc

El diputat de Junts pel Sí Roger Torrent ha interpel·lat aquest dijous el Govern sobre la judicialització de la política, després de constatar que, en els últims anys, el Tribunal Constitucional ha tombat una trentena de lleis sorgides del Parlament de Catalunya. “Si l'Estat espanyol fos una democràcia a la britànica o la canadenca, la qüestió catalana es portaria a les urnes i no als tribunals. Però com que és una democràcia low cost, les qüestions polítiques es dirimeixen en l'àmbit jurídic”, ha lamentat Torrent, recordant que el govern espanyol instrumentalitza tribunals i jutges per anar en contra de les “legítimes, democràtiques i majoritàries” aspiracions del poble de Catalunya, expressades a les urnes el 27S. “El govern de l'Estat utilitza el TC per anar contra els catalans i tombar lleis que ajuden la gent”, ha declarat.

Torrent ha enumerat tres elements que demostren la baixa qualitat de la democràcia espanyola: la capacitat del govern espanyol de reduir a la mínima expressió la separació de poders, confonent els rols de l'executiu i de l'àmbit judicial; una concepció que la democràcia no es basa en la voluntat popular, i per tant la legitimitat ciutadana, sinó en la llei i la legalitat; i una tendència a resoldre al Tribunal Constitucional qüestions polítiques.

“En els últims anys, el TC ha tombat una trentena de lleis i disposicions d'aquest Parlament. Una trentena de vegades, el govern espanyol ha tancat la porta a la sobirania d'aquest Parlament. Una trentena de vegades ens han tret les eines que havíem creat per ajudar la nostra gent”, ha explicat, fent referència als dos paquets de lleis que han estat anul·lats: d'una banda, lleis que tenien la voluntat d'assegurar drets bàsics, com la igualtat entre homes i dones, o la lluita contra la pobresa energètica; i de l'altra, eines per intentar millorar les finances de la Generalitat, com l'impost als dipòsits bancaris o als pisos buits. “Amb els impostos que ha tombat el TC, la Generalitat ha deixat d'ingressar més de 700 milions d'euros, que equivalen a tres plans de xoc”, ha dit el diputat.

En la resposta a la interpel·lació de Torrent, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha dit: “El TC és un àrbitre que sempre porta la samarreta de l'altre equip: el que fan 135 diputats ho desfan 12 jutges del TC.

Comparteix-ho

Compartir al Facebook Compartir al Twitter

Altres notícies